Ekonomide kriz derinleşiyor. Bir çok firma konkordato alma derdinde. En büyük kriz ise AVM’lerde. Türkiye’deki 450 kadar AVM, borçları nedeni ile bankalara geçti. Forum’un 9 AVM’sinin konkordato talep etmesi ise, bir çok firmayı harekete geçirmiş durumda. Eski Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak’ın uyguladığı politikalar nedeniyle her 6 AVM’den 1’i konkordato başvurusu yapma hazırlığında.
Ekonomim’de yer alan habere göre ülke genelinde artan konkordato ilanları turizmde özellikle konaklama tesislerinde de yaşandı. Benzer biçimde ülkenin her yerinde her tür ve sınıftan konaklama tesisleri çeşitli nedenlerle icralık oldu.
İcralık olan konaklama tesisi sayısı bir önceki yıla göre yarıya düşmekle beraber her ay iki tesis icralık oldu. 2023 yılında toplam 24 konaklama tesisi icralık oldu. Bu sayı 2022’de 42 olarak gerçekleşmişti. İcralık olan otel sayısı 2020 yılında 98 ile zirveye ulaşmıştı. Konkordatotakip.com’un Basın İlan Kurumu istatistiklerinden derlediği bilgilere göre 2023 yılında konkordatoya giden konaklama işletmesi de 13 oldu.
2019’DA ZİRVE YAPTI
2018-2023 yılları arasında toplam 307 otel konkordatoya gitti. Konkordatoya giden otel sayısı 2019 yılında 111 ile zirveye ulaştı.
İflas ertelemenin kaldırıldığı 2018 ve 2019’daki konkordato fırtınasının ardından 2023’te bu alanda hareketlenme oldu.
Sektör temsilcileri ortalama konkordato sürecinin yaklaşık 3 milyon TL civarında bir bedeli olduğunu söylerken, bu yüksek maliyetin birçok firma için caydırıcı olduğunu, çoğu firmanın bu yükün altına girmek yerine şirket kapanışı, tasfiye, tabela değişikliği gibi alternatifl ere başvurduğunu belirtiyor.
Konkordato sürecine giren bir şirket kendini korumaya alırken, şirketin alacaklıları konumundaki firmalar için de süreç zorlu geçiyor.
Cumhuriyet’ten Ali Can Polat’a konuşan Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Onursal Başkanı Serdar Karcılıoğlu, Türkiye’deki otellerin yüzde 90’ının bankalar tarafından ipotekli olduğunu söyledi.
Karcılıoğlu “Bu otellerin çoğuna verilen ‘vefa’ süresi doldu. Burada iflas olmaz, banka direkt el koyup icradan satar. Biz konaklama sektörünün yaklaşık 10 milyar dolar borcu olduğunu düşünüyoruz ve işler çok kötü, bu borçların çoğu ödenemiyor. Bakanlık halen pembe tablolar çiziyor ama işler o kadar iyiyse bu borçlar neden yükseliyor konuşan yok” dedi.
‘VERİLERİ GÖREMİYORUZ’
Turizm ekonomisi araştırmacısı Erol Karabulut da benzer bir soruyu TÜİK’in istihdam verileri üzerinden yönelterek “TÜİK’e göre en düşük kazancın olduğu sektör turizm sektörü. Madem işler bu kadar iyi, neden turizm çalışanları para kazanamadı bu yıl?” diyor.