Salmonella kaynaklı enfeksiyonlardan bu önlemlerle korunabilirsiniz

Salmonella Bakterisinden Korunma Yolları

Son zamanlarda tavuk eti tüketiminin ardından ortaya çıkan gıda zehirlenmeleri, Salmonella kaynaklı enfeksiyonları gündeme getirdi. İstanbul Atlas Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özge Ünlü, az pişmiş tavuk etlerinin tüketilmesinin Salmonella bakterisi kaynaklı salgınlara yol açabileceğini belirtti.

Enfeksiyonlardan korunmak için alınabilecek önlemlere değinen Ünlü, özellikle tavuk ve etin iyice pişirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Ayrıca, güvenilir kasap ve marketlerden alınan malzemelerin hijyen kurallarına uygun bir şekilde hazırlanması gerektiğini vurgulayan Ünlü, ellerin gıdaya temas etmeden önce mutlaka en az 20 saniye boyunca sabunlu suyla yıkanması gerektiğini belirtti.

Salmonella bakterisinin az pişmiş tavuk etlerinden ziyade aynı zamanda kırmızı ve beyaz etleri de kontamine edebildiğini söyleyen Ünlü, bu bakterinin tavuk yumurtaları, soslar, meyve ve sebzeleri hatta uygun şekilde depolanmayan kuruyemişleri bile kontamine edebildiğini belirtti.

Korunma önlemlerini anlatan Ünlü, et ve sebzelerin güvenilir yerlerden alınması gerektiğinin altını çizdi. Ayrıca, el hijyeninin de çok önemli olduğunu vurgulayan Ünlü, enfeksiyon zincirini kırmada el yıkamanın önemli bir rol oynadığını belirtti

Kaynak: BYZHA Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Diş sıkma masum değil, bakın neleri etkiliyor!

Çocuklarda gece diş gıcırdatması masum bir alışkanlık değil! Pedodonti Uzmanı Doç. Dr. Aslı Patır Münevveroğlu, diş sıkmanın tedavi edilmediğinde hem fiziksel gelişimi hem de ruhsal sağlığı olumsuz etkilediğini söylüyor. İşte dikkat etmeniz gerekenler…

Uzmanından yol haritası: Bağımlılık nedir, nasıl mücadele edilir?

Uzmanından yol haritası: Bağımlılık nedir, nasıl mücadele edilir?

Yapay güzellik algısı yeme bozukluğuna sebep oluyor!

Prof. Dr. Esra Çöp, ergenlik çağındaki gençlerde hızla artan ‘Anoreksiya nervoza’ vakalarının en çok 14-18 yaş arasında ve kız çocuklarında görüldüğünü söyledi. Prof. Dr. Çöp, “Sosyal medyada yapay, gerçekçi olmayan ideal bir beden algısı yaratılıyor. Çocuklar da bu bedene ulaşmak için beslenmeleriyle ve yemeleriyle ilgili çok fazla oynuyorlar açıkçası. Yeme bozukluğu, sadece bir zihin ya da mide meselesi değil aynı zamanda gelişimi durduran, hayati risk barındıran bir durum” dedi.

Kesi ve yara izi yok! Tümörleri buharlaştıran mucize tedavi: Ablasyon

Son yıllarda kanser tedavilerinde yaşanan gelişmelerle özellikle girişimsel onkoloji kavramı ön plana çıkmaya başladı. Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Murat Dökdök, tümörleri ısıyla eriterek adeta buharlaştıran ablasyon tekniği hakkında önemli bilgiler verdi.

Diyetisyen Bahadır: Çilek, vişne ve kiraz gibi kırmızı meyveler kalp sağlığını destekliyor

Diyetisyen Bahadır: Çilek, vişne ve kiraz gibi kırmızı meyveler kalp sağlığını destekliyor

Somon sanılıyordu ama değil! İşte sütten daha fazla kalsiyuma sahip olan balık

Süt ve süt ürünleri, yıllardır kalsiyumun birincil kaynağı olarak kabul ediliyor. Oysa beslenme uzmanları, kemikleriyle birlikte tüketilebilen balıkların çok daha yüksek oranda kalsiyum içerdiğine dikkat çekiyor. Beslenme uzmanı Júlia Farré de listenin başını çeken balığı açıkladı.