İlk kez laboratuvarda üretildi… Ağrı tedavisinde devrim niteliğinde adım

Yapay Sinir Devreleri Ağrı Tedavisinde Devrim Yaratıyor!

Psikiyatri ve davranış bilimleri alanında öğretim üyesi olan Sergiu Pasca liderliğindeki araştırma ekibi, ağrı iletimini taklit eden “duyusal assembloid” adındaki minyatür bir sistem üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Bu yapay sistem sayesinde vücuttaki karmaşık ağrı iletim süreci çok daha yakından incelenebiliyor.

Elektriksel sinyallerin sinir yolu boyunca nasıl yayıldığını gözlemleyen araştırmacılar, acı hissinin iletimi konusunda önemli bulgular elde etti. Bu sayede sinir devrelerinin invazif olmayan bir şekilde modellenmesi sağlanarak hayvanlar üzerinde acı verici deneyler yapmadan da sinir devrelerinin işleyişi daha iyi anlaşılabilir hale geliyor.

Yapay sinir devreleri aslında acı hissetmez ancak insan beynindeki acı sinyallerini başarılı bir şekilde iletebilir. Bu da kişiselleştirilmiş ağrı tedavileri ve yeni nesil ağrı kesicilerin geliştirilmesi için yeni olanaklar sunmaktadır.

Ayrıca bu model, sinir yaralanmaları üzerine yapılan araştırmalara da yol açarken, kronik ağrı çeken insanların durumunu anlama konusunda da önemli bir katkı sağlayabilir.

Katkıda bulunmayan Dr. Vivianne Tawfik, “Ağrı, ciddi bir sağlık sorunudur. Tedavi edilmediğinde hastalarla başa çıkmak oldukça zordur,” diyerek bu tür yenilikçi çalışmaların ağrı tedavisinde önemli bir açığı doldurabileceğine işaret etti.

Related Posts

Diş sıkma masum değil, bakın neleri etkiliyor!

Çocuklarda gece diş gıcırdatması masum bir alışkanlık değil! Pedodonti Uzmanı Doç. Dr. Aslı Patır Münevveroğlu, diş sıkmanın tedavi edilmediğinde hem fiziksel gelişimi hem de ruhsal sağlığı olumsuz etkilediğini söylüyor. İşte dikkat etmeniz gerekenler…

Uzmanından yol haritası: Bağımlılık nedir, nasıl mücadele edilir?

Uzmanından yol haritası: Bağımlılık nedir, nasıl mücadele edilir?

Yapay güzellik algısı yeme bozukluğuna sebep oluyor!

Prof. Dr. Esra Çöp, ergenlik çağındaki gençlerde hızla artan ‘Anoreksiya nervoza’ vakalarının en çok 14-18 yaş arasında ve kız çocuklarında görüldüğünü söyledi. Prof. Dr. Çöp, “Sosyal medyada yapay, gerçekçi olmayan ideal bir beden algısı yaratılıyor. Çocuklar da bu bedene ulaşmak için beslenmeleriyle ve yemeleriyle ilgili çok fazla oynuyorlar açıkçası. Yeme bozukluğu, sadece bir zihin ya da mide meselesi değil aynı zamanda gelişimi durduran, hayati risk barındıran bir durum” dedi.

Kesi ve yara izi yok! Tümörleri buharlaştıran mucize tedavi: Ablasyon

Son yıllarda kanser tedavilerinde yaşanan gelişmelerle özellikle girişimsel onkoloji kavramı ön plana çıkmaya başladı. Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Murat Dökdök, tümörleri ısıyla eriterek adeta buharlaştıran ablasyon tekniği hakkında önemli bilgiler verdi.

Diyetisyen Bahadır: Çilek, vişne ve kiraz gibi kırmızı meyveler kalp sağlığını destekliyor

Diyetisyen Bahadır: Çilek, vişne ve kiraz gibi kırmızı meyveler kalp sağlığını destekliyor

Somon sanılıyordu ama değil! İşte sütten daha fazla kalsiyuma sahip olan balık

Süt ve süt ürünleri, yıllardır kalsiyumun birincil kaynağı olarak kabul ediliyor. Oysa beslenme uzmanları, kemikleriyle birlikte tüketilebilen balıkların çok daha yüksek oranda kalsiyum içerdiğine dikkat çekiyor. Beslenme uzmanı Júlia Farré de listenin başını çeken balığı açıkladı.