Kurban etinde 2 gün kuralı!

Bursa Uludağ Üniversitesi’nden Kurban Bayramı Uyarısı

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Veteriner Fakültesi Besin-Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, yaklaşan 4 günlük bayram süresince 3,5 milyon büyük ve küçükbaş hayvanın kurban edileceğini açıkladı.

Prof. Dr. Tayar, birçok ailenin sadece Kurban Bayramı’nda et tükettiğini belirterek, “Kurban, dini yanının yanı sıra insan sağlığı ve beslenme açısından da büyük önem taşır. Ülkemizde et tüketiminin en yoğun olduğu zamanlardan biri olan Kurban Bayramı’nda kesilen hayvanların etleri son derece kıymetlidir.” dedi.

‘Hayvanın Sağlığı Kontrol Edilmeli’

Kurban pazarlarında veteriner hekimlerin görev alacağını vurgulayan Prof. Dr. Mustafa Tayar, “Kurban alırken hayvanın sağlığının kontrol edilmesi önemlidir. Veteriner ekip tarafından denetimden geçen hayvanlar, sağlıklı kesim için gerekli koşullara uygun olmalıdır.” açıklamasında bulundu.

‘Kurban Eti Tüketiminde Dikkat Edilmeli’

Prof. Dr. Tayar, kurban kesimi sonrası etlerin hemen tüketilmemesi gerektiğini belirterek, “Kurban eti, taze gıdalar gibi hemen tüketilmemelidir. Kesim sonrası et, sindirim sorunlarına neden olabilir. En az 2 gün bekletilmesi önerilir. Eğer kahvaltı yapılacaksa, ciğer ve sakatatlar tercih edilebilir.” şeklinde uyarılarda bulundu.

‘Kurban Kesimi Uzmanlar Tarafından Yapılmalı’

Kurban kesiminin uzman kişiler tarafından gerçekleştirilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Mustafa Tayar, “Kurbanın paylaşım ve yardımlaşma duygularını yaşatmak adına profesyoneller tarafından yapılan kesimler önemlidir. Etlerin parçalanarak muhafaza edilmesi, hem dinî açıdan hem de sağlık açısından doğru bir yaklaşımdır.” açıklamasında bulundu.

Related Posts

Motosiklet Zincirine Elini Kaptıran Genç Şok Geçirdi

Bursa’nın İnegöl ilçesinde motosikletin dönen zincirine elini kaptıran 14 yaşındaki Muhammed K.’nin sağ el baş parmağı koptu. Genç, kopan parmağı ile birlikte hastaneye kaldırıldı ve tedavi altına alındı.

Baş ağrınızın sebebi klima olabilir! Bir tedavisi yok ama korunmak mümkün

Yaz aylarında serinlemek için kullanılan klimaların, yanlış kullanıldığında sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Şafak Sahir Karamehmetoğlu, yaz aylarında sıklıkla görülen klima çarpması sorununa değinerek, korunma yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Diş sıkma masum değil, bakın neleri etkiliyor!

Çocuklarda gece diş gıcırdatması masum bir alışkanlık değil! Pedodonti Uzmanı Doç. Dr. Aslı Patır Münevveroğlu, diş sıkmanın tedavi edilmediğinde hem fiziksel gelişimi hem de ruhsal sağlığı olumsuz etkilediğini söylüyor. İşte dikkat etmeniz gerekenler…

Uzmanından yol haritası: Bağımlılık nedir, nasıl mücadele edilir?

Uzmanından yol haritası: Bağımlılık nedir, nasıl mücadele edilir?

Yapay güzellik algısı yeme bozukluğuna sebep oluyor!

Prof. Dr. Esra Çöp, ergenlik çağındaki gençlerde hızla artan ‘Anoreksiya nervoza’ vakalarının en çok 14-18 yaş arasında ve kız çocuklarında görüldüğünü söyledi. Prof. Dr. Çöp, “Sosyal medyada yapay, gerçekçi olmayan ideal bir beden algısı yaratılıyor. Çocuklar da bu bedene ulaşmak için beslenmeleriyle ve yemeleriyle ilgili çok fazla oynuyorlar açıkçası. Yeme bozukluğu, sadece bir zihin ya da mide meselesi değil aynı zamanda gelişimi durduran, hayati risk barındıran bir durum” dedi.

Kesi ve yara izi yok! Tümörleri buharlaştıran mucize tedavi: Ablasyon

Son yıllarda kanser tedavilerinde yaşanan gelişmelerle özellikle girişimsel onkoloji kavramı ön plana çıkmaya başladı. Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Murat Dökdök, tümörleri ısıyla eriterek adeta buharlaştıran ablasyon tekniği hakkında önemli bilgiler verdi.