Türkiye’deki sanatçıların Spotify’dan ne kadar kazandığı ortaya çıktı

Sanatçıların gelirleri müzik endüstrisinde dijital dönüşümün etkisiyle sürekli olarak tartışma konusu olmaya devam ederken, Spotify adlı İsveç merkezli dijital müzik platformu ülkemize özel ilk Loud&Clear raporunu yayımladı. Bu rapor, yerli müzisyenlerin platform üzerinden elde ettikleri telif gelirlerinden tutun da dünya genelindeki konumlarına kadar birçok önemli veriyi içeriyor.

TÜRK SANATÇILARIN KAZANÇLARI 2 MİLYAR TL’Yİ AŞTI

Spotify’ın 2024 verilerine göre, Türk sanatçılar bu yılda platform üzerinden toplamda 2 milyar TL’nin üzerinde telif geliri kazandı. Bu rakam, 2021’e göre ciddi bir artışı işaret ederken, 1 milyon TL’nin üzerinde gelir elde eden sanatçı sayısının neredeyse üç katına çıktığı belirtiliyor.

Raporda Türk sanatçıların sadece yerel değil, aynı zamanda küresel çapta da önemli bir dinleyici kitlesine ulaştığı üzerinde durulmaktadır. 2024 boyunca Spotify kullanıcıları tarafından oluşturulan 289 milyonun üzerinde çalma listesinde Türk sanatçıları bulunmaktadır. Ayrıca ilginç bir detay da şudur ki bu listelerin yaklaşık 191 milyonu ABD ve Almanya gibi yurt dışı kullanıcılar tarafından oluşturulmuştur.

GELİRLERİNİN YARISI TÜRKİYE DIŞINDAN GELİYOR

2024 yılında Türk sanatçıların Spotify’daki gelirlerinin yarısından fazlası Türkiye dışındaki dinleyicilerden geldi. Bu durum, Türkçe müziğin küresel ölçekte yükseldiğinin bir göstergesidir. Verilere göre, Türkçe şarkıların global telif gelirleri 2021’e göre iki katına çıkarken, sadece 2024 yılı içerisinde bu gelirlerde yüzde 37’lik bir artış yaşanmıştır.

Raporda dikkat çeken bir diğer istatistik ise 2,8 milyar dinlemenin, sanatçıların Spotify’da ilk defa keşfedildiği dinlemeler olduğudur. Ayrıca yaklaşık olarak 3,300 Türk sanatçı, Spotify’ın editoryal çalma listelerine katılarak daha geniş kitlelere ulaşma imkanı bulmuştur.

Platformun Türkiye’deki başarısı da oldukça dikkat çekicidir: Spotify Türkiye’nin günlük Top 50 listesinde yer alan parçaların yüzde 90’ından fazlası yerli sanatçılara aittir. Ayrıca 2024 yılında yaklaşık 100 milyon çalma listesi Türk kullanıcılar tarafından oluşturulmuştur. Bu dinamik tablo, dijital müzik ekonomisinin Türkiye’deki yerli üreticiler açısından nasıl büyüme fırsatları sunduğunu gözler önüne sermektedir.

Related Posts

Spot piyasada doğal gaz fiyatları! (14 Temmuz 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, dün spot doğal gaz piyasasında işlem hacmi 8 milyon 109 bin 426 lira oldu. Bu tutar, önceki gün 10 milyon 254 bin 650 lira olarak açıklanmıştı. Spot doğal gaz piyasasında dün 1000 metreküp doğal gazın …

Mazda 6e Çin’e inat şok edici fiyatlarla Avrupa’ya geliyor

Mazda 6e, Avrupa’da yalnızca tamamen elektrikli bir sedan olarak satılıyor.Takumi Plus’a panoramik tavan, ahşap iç detaylar ve kısmi Nappa deri döşeme gibi özellikler eklenerek fiyat 46.900 avroya çıkarılıyor. Teknik özelliklerdeki farklılıklar ve …

Haziranda otomotiv üretimi arttı, otomobil üretimi düştü

Haziran ayında Türkiye’nin toplam otomotiv üretimi geçen yıla göre yüzde 7,8 artarken, otomobil üretimi yüzde 7,1 azaldı.

Kredi kartı ve ihtiyaç kredisi yapılandırmalarının kapsamı genişletildi

Kredi kartı ve ihtiyaç kredisi yapılandırmalarının kapsamı genişletildi

İnceleme başlatılmıştı: Spotify Türkiye’den çekilmeyi değerlendiriyor

İnceleme başlatılmıştı: Spotify Türkiye’den çekilmeyi değerlendiriyor

Bircoin üst üste rekor kırdı: Uzmanlar esas uçuracak rakamı bekliyor

Kripto para borsasınd abugünlerde Bitcoin fırtınası kasıp kavuruyor. Yatırımcıların şüpheli baktığı kripto borsasında bazı gelişmeler Bitcoin’in yönünü yukarı çevirdi. Bitcoin’e artan kurumsal talep, ETF girişlerinin artması ve Donald Trump …