Dev şirketler ödemiyor, çiftçi tüccara mahkûm

Çiftçilerin Mazot ve Yem Fiyatlarındaki Artışa Rağmen Süt Fiyatları Sabit Kalıyor

Çiftçiler, mazot, yem, elektrik ve veterinerlik giderlerindeki hızlı artışa rağmen çiğ süt fiyatlarının neredeyse sabit kaldığı zorlu günlerle karşı karşıya. Ulusal Süt Konseyi tarafından açıklanan fiyatlar, üreticinin maliyetlerini karşılamaya yetmiyor ve birçok çiftçiyi tüccarlara bağımlı hale getiriyor.

Ebrar Özdemir’in Birgün gazetesinde yer alan habere göre, Kütahya’nın Merkez ilçesine bağlı Ahmetoluğu Köyü’nde Yaşar Holding’e bağlı Pınar markası adına süt toplayan İnönü Süt Üreticileri Birliği, aylardır köylülerin sütlerini almasına rağmen çiftçilere ödeme yapmıyor. Birlik, Pınar tarafından yapılmayan ödemeler nedeniyle üreticilere ödeme yapamadığını belirtirken şirketle olan anlaşmalarını sonlandırdığını duyurdu.

Çiftçiler Tüccarlara Mecbur Kalıyor

Ulusal Süt Konseyi’nin belirlediği fiyatlarla maliyetlerini karşılayamayan çiftçiler, terkedildikleri şirketlerden ödemelerini alamıyor ve tüccarlara muhtaç hale geliyor. Serbest piyasadaki fiyatlar, çiftçinin maliyetlerine paralel olarak artmıyor, aksine düşüş gösteriyor.

Ulusal Süt Konseyi’nin ocak ayında açıkladığı tavsiye fiyatı olan 17,15 TL/litre, üreticilerin mali yükünü hafifletmeye yetmiyor. Süt üretiminde en büyük masraflardan biri olan yem fiyatları her ay artarken, süt fiyatları yılda sadece bir kez belirleniyor. Mayıs ayında süt yemi fiyatlarında %2,7 aylık ve %26,4 yıllık artış yaşanırken, besi yemi yıllık %27,2 oranında zamlandı. Buna karşılık süt fiyatları enflasyon karşısında düşüş yaşadı.

Veteriner harcamalarında da benzer bir artış var. TÜİK verilerine göre, nisan ayında veteriner hizmetlerinde yıllık en yüksek artış %56,94 olarak gözlemlendi. Aynı ay içinde en fazla artan kalem ise %3,61 ile hayvan yemi.

Torku’nun da çiftçilere 15 gün içinde ödeme yapmadığı öğrenildi.

Balıkesir’de süt üretimiyle ünlü olan şehirde, çiğ süt aracılar aracılığıyla toplanıyor ve şirketler sütü 15,5 TL’ye alarak kar etmekteler. Durum, pek çok kentte benzer şekilde yaşanıyor.

Erdoğan: Tarım Sektörümüz Dimdik Ayaktadır

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ziraat Bankası Tarım Ekosistemi Buluşması’nda yeni tarım kredilerini duyurarak tarım sektörünün sağlamlığını vurguladı. Erdoğan, çiftçilerin zor durumda olmadığını savunarak, tarım sektörünün gücünden bahsetti.

Erdoğan’ın açıklamalarına rağmen çiftçilerin borçları artmaya devam ediyor ve bazıları traktör ve tarlalarını satmak zorunda kalıyor. Bankalara olan çiftçi borcu mart ayı itibarıyla 1,043 trilyon lirayı aştı. Tarım Kredi Kooperatifleri’ne olan borçlar ve piyasadaki borçlar hakkında ise net bilgi bulunmamaktadır.

Related Posts

En düşük emekli maaşı değişecek mi? Kök maaş zamla hangi seviyeye çıkacak?

Milyonlarca memur ve emeklinin yeni dönem zamlı maaşları için son viraja girildi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 3 Temmuz Perşembe günü haziran ayı enflasyon rakamlarını açıklayacak. Buna göre emekli ve memur zamları netleşecek. Peki kök maaşı düşük olan emekliler için Hazine desteği artırılacak mı? İşte en düşük emekli maaşı için beklentiler…

Türkiye’nin ihracatı mayısta arttı

Türkiye’nin ihracatı, mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,6 artarak 24 milyar 817 milyon dolar, ithalatı yüzde 2,7 artışla 31 milyar 462 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Bugün kayıt yaptırmayan sürücülere ceza kesilecek

Akaryakıt alımında plaka bilgisi otomatik olarak iletilecek. Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ne (UTTS) kayıt süresi bugün sona eriyor. Süreyi kaçıranlara ağır cezalar yolda.

Ekonomik kriz derinleşti, dijital mecralarda organ satış ilanları çoğaldı

“Sadece borçlarım bitsin, eşime ve çocuklarıma yük olmayayım istiyorum”

2025’in en uzun menzilli otomobilleri: İçlerinden biri zirveye oynuyor!

Hibrit arabalar mümkün olduğunca az yakıt kullanarak uzun mesafeler kat edebilir. Bu hibrit otomobillerden bazıları tek bir depo benzinle 600 milden fazla yol kat edebilir. Bazı otomobil üreticileri hibrit oyuna daha erken girmiş olsa da, çoğu büyük …

Spot piyasada doğalgaz fiyatları

Spot doğalgaz piyasasında dün 1000 metreküp gazın referans fiyatı 13 bin 533 lira 75 kuruş olarak belirlendi.