Üniversite Tercih Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Final Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Bora Serhat Çelik, üniversite tercih sürecinde sadece sınav puanı değil, öğrencinin ilgi alanları, kariyer hedefleri ve yaşam beklentilerinin de göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtti.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasının ardından tercih sürecinin başladığına dikkat çeken Çelik, öğrencilerin bilinçli kararlar alarak gelecekteki eğitim ve kariyer yaşamlarını şekillendirdiğini vurguladı.
Çelik’e göre, yükseköğretim tercihleri sadece eğitim hayatını değil, mesleki tercihleri ve yaşam tarzını da etkileyen karmaşık bir süreçtir.
Öğrencilerin tercih sürecine “Ben kim olmak istiyorum?” sorusuyla başlamalarının önemini vurgulayan Çelik, başarı sıralamasının puandan daha güvenilir bir gösterge olduğunu belirtti.
Tercih yaparken öğrencilerin, tercih edilen bölümü kazanmaları durumunda gitmeye hazır oldukları bir programa odaklanmaları gerektiğini ifade eden Çelik, tercih listesini oluştururken isteklerin ve başarı sıralamalarının dengelenmesi gerektiğini aktardı.
Üniversitelerin sunduğu sosyal olanakların da tercih sürecinde dikkate alınması gerektiğini belirten Çelik, tercih yaparken sadece akademik değil, sosyal yaşam olanaklarını da göz önünde bulundurmanın önemli olduğunu kaydetti.
Çelik, program süresi yerine içeriğine ve katkısına odaklanılması gerektiğini vurgulayarak, tercih sürecinde aile ve öğrenci arasında fikir ayrılıklarının yaşanabileceğini ancak karşılıklı anlayışla bu sürecin yönetilebileceğini ifade etti.
Bilgi kirliliğine karşı dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Çelik, tercih sürecinde rehber öğretmenlere, kariyer danışmanlarına danışmanın önemine işaret etti.