Almanya’da bütçe krizi çözüldü: Koalisyon ortakları anlaşmaya vardı

Almanya’da Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller partisi ve liberal Hür Demokrat Parti’den (FDP) oluşan ‘trafik ışığı’ koalisyon hükümeti, haftalar süren müzakerelerin ardından 2024 yılı bütçesi üzerinde anlaşma sağladı.

Başbakan Olaf Scholz, Yeşiller Partisi’nden Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck ve Hür Demokrat Parti’den Maliye Bakanı Christian Lindner ile başkent Berlin’de düzenlediği basın toplantısında, hükümetin 2024 bütçesi üzerinde anlaşmaya vardığını ve mevcut borç kısıtlamalarını gelecek yıl da devam ettireceğini duyurdu.

SCHOLZ: 17 MİLYAR EURO TASARRUF EDİLMESİ PLANLANIYOR

AA’nın aktardığına göre, Scholz, hükümetin iklim dostu olmayan teşvikleri sona erdirerek maliyetleri düşüreceğini ve 2024 federal bütçesinde 17 milyar euro tasarruf etmeyi planladığını belirterek, “Önceliklendirme, neyi karşılayabileceğimizi ve neyi karşılayamayacağımızı birlikte belirlemek anlamına geliyor. Bu aynı zamanda kesintiler ve tasarruflarla da ilgili. Elbette bunları yapmaktan hoşlanmıyoruz ancak bunlar gerekli” dedi.

Hükümetin, Rusya ile Şubat 2022’den bu yana süren savaşta Ukrayna’yı desteklemeye devam edeceğini yineleyen Başbakan Scholz, hükümetin ülkenin yeşil dönüşümünü sağlamak ve sosyal uyumu güçlendirmek gibi diğer hedeflerine de bağlı kaldığını vurguladı. Scholz, hükümetin borç frenini koruyacağını belirterek, “Hedeflerimize önemli ölçüde daha az parayla ulaşmayı başarmamız gerektiği açık” ifadelerini kullandı.

MALİYE BAKANI: BORÇLANMA KISITLAMALARI ASKIYA ALINMAYACAK

Maliye Bakanı Christian Lindner de hükümetin gelecek yıl yeni borçlanma kısıtlamalarını askıya almayacağını aktardı. Lindner, ülkenin bütçe açığını gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 0,35’i ile sınırlayan Anayasa’daki borç freni mekanizmasına odaklanmanın hâlâ çok önemli olduğunu belirterek, “Mali konsolidasyona devam ediyoruz” dedi.

ANAYASA MAHKEMESİ KARARI VE BÜTÇE KRİZİ

Almanya Anayasa Mahkemesi, kasımda Almanya koalisyon hükümetinin, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını döneminden kalma 60 milyar euroluk kullanılmamış krediyi bir iklim fonuna aktarma kararının anayasaya aykırı olduğuna karar vermişti.

Covid-19 salgını sırasındaki acil durum nedeniyle Almanya federal hükümetinin borç alımını 60 milyar euro artırmasına karşın, Covid-19 ve sonuçlarıyla başa çıkmak için söz konusu krediye ihtiyaç duyulmadı. Almanya koalisyon hükümeti, söz konusu krediyi ülkenin İklim ve Dönüşüm Fonu için kullanmak istemişti. Kararın ardından Almanya federal hükümeti tartışmalı bütçe konusunda zor kararlarla karşı karşıya kaldı.

Karar, 2024 yılı federal bütçede yaklaşık 17 milyar avroluk bir delik açıp, koalisyon ortaklarını planlarını yeniden değerlendirmeye zorlayarak bütçe krizine neden olmuştu. Koalisyon hükümeti, mahkemenin kararının ardından 2023 ve 2024 federal bütçelerini anayasaya uygun şekilde hazırlamaya çalışıyordu. Ekonomistlere göre mahkemenin kararı, federal hükümeti bu yasama döneminin en büyük ekonomi politikası sorunuyla karşı karşıya bıraktı. (DIŞ HABERLER)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir