Anket: Gazetecilerin çoğu daha iyi bir ücret karşılığında mesleği bırakmaya hazır!

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Açıkladı: Gazetecilerin Durumu Endişe Verici

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde 2024-2025 Basın Özgürlüğü Raporu’nu kamuoyuna açıkladı. Anket sonuçlarına göre, yetkili işyerlerinde çalışan katılımcıların üçte biri ve yetkisiz işyerlerinde çalışan katılımcıların çoğunluğu, daha iyi bir ücret karşılığında gazeteciliği bırakmaya hazır olduklarını belirtti.

“Gazeteciliği Bırakıp Başka Bir İşte Çalışmayı Düşünüyorum”

Journo’nun haberine göre, ankette katılımcıların açık uçlu yanıtlarına da yer verildi. Bir katılımcı “Kasım 2023’te bu ofise girdim. Maaşım hâlâ aynı, çok zor bir durum” derken, bir diğer katılımcı ise “Genç gazetecileri ölüme terk ettiler. Keşke başka bir sektörde iş bulsam. Alanımda en iyisi olduğumu biliyorum ancak hak ettiğim muameleyi asla göremeyeceğime de eminim. Tekrardan üniversite okuyup bu sektörü komple hayatımdan sileceğim günü iple çekiyorum” şeklinde ifadeler kullandı.

“Gazetecilerin Yarısı Kendini Yoksul Hissediyor”

TGS’nin “Yoksulluk Araştırması”na göre, gazetecilerin neredeyse tamamı geçen yıla göre alım gücünün düştüğünü belirtti. Her iki gazeteciden biri kendini yoksul hissetmekte, katılımcıların sadece beşte biri oturdukları evin sahibi iken geri kalanı kiracı veya aile yanında yaşamaktadır. Anket sonuçları, yetkili işyerlerinde çalışan katılımcıların üçte birinin ve yetkisiz işyerlerinde çalışan katılımcıların çoğunluğunun daha iyi bir ücret karşılığında gazeteciliği bırakmaya hazır olduklarını gösterdi.

Gazeteciler Zor Durumda

Son bir yıl içinde yaşananlar endişe vericiydi. 29 gazeteci tutuklandı, 6’sının ev hapsine alındı, gazetecilere 313 soruşturma açıldı ve 123’ü gözaltına alındı. 311 gazeteci toplamda 212 davada yargılandı ve gazetecilere 137 yıl 23 gün hapis cezası verildi. 56 gazeteci fiziksel, 90 gazeteci ise sözlü saldırıya uğradı.

Basın Özgürlüğü Kısıtlanıyor

26 internet sitesi ve 90 haber URL’si engellendi, 38 haber içeriği tamamen silindi. RTÜK ise basın kuruluşlarına toplamda 87 milyon TL para cezası kesti. Özellikle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve İBB protestolarında 13 gazeteci darp edildi ve 7 gazeteci tutuklandı.

“Gazetecilere Yapılan Baskı Artıyor”

Ekim 2022’de yürürlüğe giren “Halkı yanıltıcı bilgiyi yayma” maddesi kapsamında; 67 gazeteci hakkında 85 soruşturma açıldı, 15 gazeteci gözaltına alındı ve 4’ü tutuklandı.

Related Posts

Üniversite Tercihinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Rehber Bora Serhat Çelik, tercihlerde ilgi alanları ve sosyal olanakların önemini vurguladı.

Memur-Sen’den sosyal hak çıkışı: 2026 memur zammı talebi açıklandı!

Memur-Sen, 2026 ve 2027 yıllarına yönelik maaş artışı ve sosyal hak taleplerini açıkladı. Taban maaş zammı, refah payı, ikramiye ve izin düzenlemeleri gündemde.

Mahkemeden mobil bankacılık dolandırıcılığında karar: Banka yüzde 70 kusurlu bulundu

Mahkemeden mobil bankacılık dolandırıcılığında karar: Banka yüzde 70 kusurlu bulundu

Yerli turistin tercihi ‘Akraba otel’

Ekonomik dalgalar iç turizmi vurdu. Seyahat eden 10.7 milyon kişinin ezici çoğunluğu tatil değil, akraba ziyareti için yola çıktı. TÜİK’in çarpıcı verileri, konaklama tercihlerini ve harcama kalemlerindeki sert artışları gözler önüne serdi.

Kozlu’da Maden Ocağındaki Gaz Olayı: İşçiler Taburcu Oldu

Kozlu’da gazdan etkilenen 5 işçi taburcu edildi, üretim güvenlik önlemleri ile yeniden başladı.

Niğde Belediyesi’nden 613 Milyon Liralık Altyapı Yatırımı

Niğde Belediyesi, Dünya Bankası’nın desteğiyle şehrin altyapısını modernize etmek için 613 milyon lira maliyetli bir projeye başladı. Proje, 41 kilometre uzunluğunda yeni altyapı hattı kazandırmayı hedefliyor.