Anket: Gazetecilerin çoğu daha iyi bir ücret karşılığında mesleği bırakmaya hazır!

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Açıkladı: Gazetecilerin Durumu Endişe Verici

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde 2024-2025 Basın Özgürlüğü Raporu’nu kamuoyuna açıkladı. Anket sonuçlarına göre, yetkili işyerlerinde çalışan katılımcıların üçte biri ve yetkisiz işyerlerinde çalışan katılımcıların çoğunluğu, daha iyi bir ücret karşılığında gazeteciliği bırakmaya hazır olduklarını belirtti.

“Gazeteciliği Bırakıp Başka Bir İşte Çalışmayı Düşünüyorum”

Journo’nun haberine göre, ankette katılımcıların açık uçlu yanıtlarına da yer verildi. Bir katılımcı “Kasım 2023’te bu ofise girdim. Maaşım hâlâ aynı, çok zor bir durum” derken, bir diğer katılımcı ise “Genç gazetecileri ölüme terk ettiler. Keşke başka bir sektörde iş bulsam. Alanımda en iyisi olduğumu biliyorum ancak hak ettiğim muameleyi asla göremeyeceğime de eminim. Tekrardan üniversite okuyup bu sektörü komple hayatımdan sileceğim günü iple çekiyorum” şeklinde ifadeler kullandı.

“Gazetecilerin Yarısı Kendini Yoksul Hissediyor”

TGS’nin “Yoksulluk Araştırması”na göre, gazetecilerin neredeyse tamamı geçen yıla göre alım gücünün düştüğünü belirtti. Her iki gazeteciden biri kendini yoksul hissetmekte, katılımcıların sadece beşte biri oturdukları evin sahibi iken geri kalanı kiracı veya aile yanında yaşamaktadır. Anket sonuçları, yetkili işyerlerinde çalışan katılımcıların üçte birinin ve yetkisiz işyerlerinde çalışan katılımcıların çoğunluğunun daha iyi bir ücret karşılığında gazeteciliği bırakmaya hazır olduklarını gösterdi.

Gazeteciler Zor Durumda

Son bir yıl içinde yaşananlar endişe vericiydi. 29 gazeteci tutuklandı, 6’sının ev hapsine alındı, gazetecilere 313 soruşturma açıldı ve 123’ü gözaltına alındı. 311 gazeteci toplamda 212 davada yargılandı ve gazetecilere 137 yıl 23 gün hapis cezası verildi. 56 gazeteci fiziksel, 90 gazeteci ise sözlü saldırıya uğradı.

Basın Özgürlüğü Kısıtlanıyor

26 internet sitesi ve 90 haber URL’si engellendi, 38 haber içeriği tamamen silindi. RTÜK ise basın kuruluşlarına toplamda 87 milyon TL para cezası kesti. Özellikle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve İBB protestolarında 13 gazeteci darp edildi ve 7 gazeteci tutuklandı.

“Gazetecilere Yapılan Baskı Artıyor”

Ekim 2022’de yürürlüğe giren “Halkı yanıltıcı bilgiyi yayma” maddesi kapsamında; 67 gazeteci hakkında 85 soruşturma açıldı, 15 gazeteci gözaltına alındı ve 4’ü tutuklandı.

Related Posts

Bankacılık sektörünün mevduatı geçen hafta 75 milyar lira arttı

2 Mayıs ile biten haftada önceki haftaya göre Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 74 milyar 905 milyon 961 bin lira artarak 22 trilyon 601 milyar 548 milyon 267 bin liraya yükseldi.

Küresel piyasalar pozitif seyrediyor

ABD’nin ticaret müzakerelerine ilişkin olumlu gelişmeler yatırımcıların risk iştahını artırırken, küresel piyasalar ABD Merkez Bankasının (Fed) para politikası kararı sonrasında pozitif bir seyir izliyor.

Karahan, TÜİK’i kurtarmak isterken gerçeği itiraf etti: İkinci iş arayanların sayısı artmış

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, ekonomiye ilişkin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yaptı. Karahan burada milletvekillerinin de sorularını yanıtladı. Vekiller Karahan’a Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından …

Seyşeller’de ÜFE yükseldi

Seyşeller’de tüketici fiyat endeksi (TÜFE), 2025 yılının Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 0.08 oranında yükseldi. Bu artış, Mart ayında kaydedilen yüzde 0.04’lük düşüşün ardından geldi. Enflasyondaki bu yukarı yönlü hareketin ana nedeni, balık …

Borsa günün ilk yarısında yükseldi (8 Mayıs 2025)

Saat 13.00 itibarıyla endeks, önceki kapanışa göre 143,99 puan artış gösterdi. Toplam işlem hacmi 42,4 milyar lira olarak kaydedildi. Bankacılık endeksi yüzde 0,9, holding endeksi ise yüzde 0,68 değer kazandı. Tüm sektör endeksleri yükseliş …

KKM’de yaklaşık 2 ayın en sert çıkışı!

Kur korumalı TL mevduat ve katılma hesaplarındaki düşüş sürdü. Son 7 hafta en hızlı çıkışın yaşandığı 2 Mayıs haftasında KKM hesapları 25,5 milyar TL gerileme gösterdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir