Hastalıkların kimileri, belli yaş kümelerini etkilemektedir. Bunlardan en sık görüleni ise çocukları etkileyen hastalıklardır.
Altıncı hastalık, en çok görülen çocukluk çağı hastalıklarından biridir ve bilhassa belirli bir ay kümesini çok daha fazla etkiliyor.
Kış aylarının gelmesiyle bu hastalık epeyce arttı. Ebeveynler, “6. hastalık nedir? Belirtileri ve tedavi usulleri nelerdir?” sorularını araştırıyor. İşte ayrıntılar…
6. hastalık nedir?
Altıncı hastalık ekseriyetle küçük yaştaki çocuklarda sık olarak da bebeklerde görülen ve virüs yoluyla çarçabuk bulaşabilen döküntülü bir biçimde ilerleyen bir hastalıktır.
En bariz olan bulaşma hali virüs yoluyladır fakat havada dolaşan ve akışkan formda bulunan sıvı damlacıklardan da bulaşabilmektedir.
Bebeklerde en az bir defa görülmektedir. Bebeklerde görülen bir hastalık olsa da kolay bir tedavi prosedürü bulunmaktadır. Bu hastalığa neden olan virüs ‘Herpes’ virüs familyasıdır.
Hastalık çok kolay yayılırken belirtileri bulaştığı andan itibaren görülmemektedir. Virüs bebeğin bedenine yerleştikten yaklaşık 2-3 hafta içerisinde yavaş bir halde ilerleme görülür.
6. hastalık belirtileri nelerdir?
6. hastalık, ekseriyetle 38 derecenin üzerinde seyreden bir ateş ile başlamaktadır ve bu ateş hastalığın birinci 3 yahut 5 günü devam etmektedir.
Ateş düştükten sonra ise çocuklarda döküntüler görülmeye başlanmaktadır. Bu döküntüler kırmızı yama formunda olmaktadır. Yüzeyleri ekseriyetle pürüzsüz olmakla birlikte birtakım hastalarda pürüzlü de olabilmektedir.
Döküntüler çoklukla çocukların sırtlarında, göğüs bölgelerinde karınlarında başlayıp daha sonrasında kol ve bacaklara yayılmaktadır.
Döküntüler çocukları rahatsız etmez yahut kaşınmazlar.
Hastalığın bir öbür belirtisi ise burun akıntısı olmaktadır.
Ayrıca bu virüsü almış olan çocuklarda boğaz ağrısı da gözlemlenmektedir.
Küçük çocuk ve bebeklerde huzursuzluk gözlemlenebilir.
Hastalığın belirtilerinden bir oburu ise hafif ateş olmaktadır.
Göz kapaklarının şişmesi ve iştahsızlık da belirtilerin içerisinde yer almaktadır.
Tedavi yöntemleri
Belirtileri gösteren bir çocuğun doktora götürülmesi kıymetli olmaktadır. Zira bu hastalık kızamık üzere öbür çocuk hastalıklarına son derece benzemektedir. Daha sonrasında hekimlerin tedavi ile ilgili teklifleri ekseriyetle şu formda olmaktadır:
Çocukların bu periyotta bol sıvı almaları gerekmektedir.
Ayrıca hastalık periyodu boyunca yatak istirahati gerekmektedir.
Çocukların ateşlerini düşürmeye yönelik metot ve ilaçlar kullanılmaktadır.
Son olarak odalarının buhar makineleri yahut ıslak havlular ile süreçlerin yapılması nemli tutulmasına yönelik olarak yapılmalıdır.