Bekir Şahin, “Türkiye Cumhuriyeti Başsavcılığı”nı anlattı: Bunun için Anayasa değişikliği gerekiyor

Hürriyet yazarı Oya Armutçu, Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca‘nın 2023-2024 yeni adli yılı açılış konuşmasında, devlet zirvesinin önünde bir kez daha ülke başsavcılığında “Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, ‘Türkiye Cumhuriyeti Başsavcılığı’ olarak yeniden yapılandırılmalıdır.” önerisini değerlendirmek için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, ile görüştü.

Konu hakkında, Armutçu’ya değerlendirmelerde bulunan Şahin, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Türkiye Cumhuriyeti Başsavcılığı adıyla yeniden yapılandırılması önerisine herkesin olumlu baktığını, Meclis’e getirilmesi halinde kabul edilebileceğini belirterek, ” Meclis Başkanımızla görüştük. Bunun için anayasa değişikliği gerekiyor. Yerel seçimden sonra anayasa değişikliği teklifi olarak Meclis’e getirilirse muhalefetin de desteği ile çıkacağını düşünüyorum” dedi.

Şahin’in konu hakkındaki değerlendirmeleri şu şekilde:

“Uluslararası Savcılar Birliği’nde Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil ediyoruz, oranın üyesiyiz. Birçok ülke ile mutabakat zabıtları imzalıyoruz. Ama şöyle bir durum var. Mesala Azerbaycan adına başsavcılık bir metine imza atınca, altında Azerbaycan Başsavcısı yazıyor ve öyle imza atıyor. Almanya Federal Başsavcısı diye imzalıyor.  Biz bu zapta Yargıtay Başsavcısı olarak yazdık. Muadillik anlamında bir denklik olmuyor mutabakat zabıtlarının imzalanmasında.

Ben yurtdışında, ülkemizin milli ve manevi değerlerine yapılan saldırılara ilişkin soruşturmaların Ülke Başsavcılığı’nca yapılması gerektiğini düşünüyorum. Şu anda bu suçların soruşturulması Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nda. Mesela Gine’de gemi adamlarımız rehin alındı. Birçok ülkede Kuran’ı Kerim yakılıyor, Kuran Kerim’e saldırı suçları işleniyor. Türk bayrağı yakılıyor. Bu tip suçları Ülke Başsavcılığı olarak biz soruşturalım. Ülkenin milli manevi değerlerine saldırı teşkil eden bu suçların soruşturulmasının Ülke Başsavcılığı tarafından yapıldığı takdirde dünyada daha etkili olabileceğini düşünüyorum.

“Anayasa değişikliği gerekiyor”

Olumsuz bakan kimseyi görmedim. Cumhurbaşkanımız ve Meclis Başkanımızla görüştük. Bunun için anayasa değişikliği gerekiyor. Yerel seçimden sonra anayasa değişikliği teklifi olarak Meclis’e getirilirse muhalefetin de desteği ile çıkacağını düşünüyorum.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir