Endometriozis her 10 kadından 1’inde görülen hastalık!

Acıbadem Altunizade Hastanesi Endometriozis Merkezi, Akreditasyon Belgesini İkinci Kez Aldı

Türkiye’nin ilk ve tek Endometriozis Merkezi, 2. kez akreditasyon belgesi almaya hak kazandı. Merkezin sorumlusu Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Taner Usta ise  2. kez ‘Mükemmel Cerrah’ unvanını aldı.

Türkiye’de yaklaşık 2 milyon kadında görülen, ancak yeterince bilinmeyen endometriozis hastalığına odaklı hizmetlerin verildiği Acıbadem Altunizade Hastanesi Endometriozis Mükemmelliyet Merkezi; Surgical Review Corporation (SRC) tarafından ‘Multidisciplinary Endometriosis Center of Excellence’ unvanına layık görüldü. Kar amacı gütmeyen ve hasta güvenliğini ön planda tutan Uluslararası Bağımsız Denetçi Surgical Review Corporation (SRC) tarafından ilk kez 2022 yılında akredite olan merkez, başarılarından dolayı 2025 yılında da akreditasyona hak kazandı. Ameliyat sayısından hasta rotasyonuna, ekiplerin tıbbi özelliklerinden arşiv sistemine kadar tüm süreçlerin değerlendirilmesi ve denetlenmesiyle hak kazanılan SRC akreditasyonu; sağlık hizmetlerinde dünya çapında standartlara sahip kurumlara veriliyor.

Avrupa’nın 2. merkezi

Mart 2025 tarihinde SRC tarafından yüz yüze denetimlerinden başarıyla geçen Merkez, yeni akretidasyonla Türkiye’de ilk, Avrupa’daki 2’nci, dünyadaki 6’ncı “Mükemmeliyet Merkezi” olma unvanıyla faaliyetlerini yürütüyor. Acıbadem Altunizade Hastanesi Endometriozis Mükemmelliyet Merkezi’nin medikal ekip lideri Prof. Dr. Taner Usta’nın ‘Mükemmel Cerrah’ olma unvanı ise ikinci kez onayladı.

Endometriozis, Türkiye’de 2 milyon kadının sorunu

Endometriozis hastalığı ve akreditasyon hakkında bilgi veren Prof. Dr. Taner Usta, Türkiye’ye böyle bir merkez kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek şunları söyledi:

“Endometriozis, rahim içindeki hücrelerin adeta rahim içinden çıkarak; yumurtalık, karın içi zarı, tüpler, idrar kesesi, bağırsaklar ve üreterler gibi organlara gitmesiyle kendini belli eden önemli bir hastalık. İlerlediği organa bağlı olarak farklı belirtiler veriyor. Organ kaybı gibi önemli sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Hastalar, genellikle şiddetli karın ağrıları çekiyor. Yerleştiği organa göre farklı belirtiler vermesi nedeniyle endometriozis tanısı 6-7 yıl gibi uzun sürebiliyor. Çok yaygın bir hastalık. Dünyada her 10 kadından 1’inin, Türkiye’de ise yaklaşık 2 milyon kadının bu sorunu yaşadığı biliniyor. Böyle bir merkezin kurulmasının amacı, hastanın tüm ihtiyaçları düşünülerek uluslararası nitelikte hizmet verilmesidir”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Diş sıkma masum değil, bakın neleri etkiliyor!

Çocuklarda gece diş gıcırdatması masum bir alışkanlık değil! Pedodonti Uzmanı Doç. Dr. Aslı Patır Münevveroğlu, diş sıkmanın tedavi edilmediğinde hem fiziksel gelişimi hem de ruhsal sağlığı olumsuz etkilediğini söylüyor. İşte dikkat etmeniz gerekenler…

Uzmanından yol haritası: Bağımlılık nedir, nasıl mücadele edilir?

Uzmanından yol haritası: Bağımlılık nedir, nasıl mücadele edilir?

Yapay güzellik algısı yeme bozukluğuna sebep oluyor!

Prof. Dr. Esra Çöp, ergenlik çağındaki gençlerde hızla artan ‘Anoreksiya nervoza’ vakalarının en çok 14-18 yaş arasında ve kız çocuklarında görüldüğünü söyledi. Prof. Dr. Çöp, “Sosyal medyada yapay, gerçekçi olmayan ideal bir beden algısı yaratılıyor. Çocuklar da bu bedene ulaşmak için beslenmeleriyle ve yemeleriyle ilgili çok fazla oynuyorlar açıkçası. Yeme bozukluğu, sadece bir zihin ya da mide meselesi değil aynı zamanda gelişimi durduran, hayati risk barındıran bir durum” dedi.

Kesi ve yara izi yok! Tümörleri buharlaştıran mucize tedavi: Ablasyon

Son yıllarda kanser tedavilerinde yaşanan gelişmelerle özellikle girişimsel onkoloji kavramı ön plana çıkmaya başladı. Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Murat Dökdök, tümörleri ısıyla eriterek adeta buharlaştıran ablasyon tekniği hakkında önemli bilgiler verdi.

Diyetisyen Bahadır: Çilek, vişne ve kiraz gibi kırmızı meyveler kalp sağlığını destekliyor

Diyetisyen Bahadır: Çilek, vişne ve kiraz gibi kırmızı meyveler kalp sağlığını destekliyor

Somon sanılıyordu ama değil! İşte sütten daha fazla kalsiyuma sahip olan balık

Süt ve süt ürünleri, yıllardır kalsiyumun birincil kaynağı olarak kabul ediliyor. Oysa beslenme uzmanları, kemikleriyle birlikte tüketilebilen balıkların çok daha yüksek oranda kalsiyum içerdiğine dikkat çekiyor. Beslenme uzmanı Júlia Farré de listenin başını çeken balığı açıkladı.