Her yıl yaklaşık 10 milyon kişiyi etkiliyor: İşte demans riskini azaltan 5 besin!

Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre, Alzheimer hastalığı her yıl yaklaşık 10 milyon kişiyi etkiliyor ve 2050 yılı itibarıyla hasta sayısının dünya çapında 139 milyona ulaşması öngörülüyor. Bu endişe verici artışa dikkat çekmek ve hastalıkla mücadele eden bireylere destek olmak amacıyla her yıl 21 Eylül’de “Dünya Alzheimer Günü” kapsamında etkinlikler düzenleniyor. 

Verilere dünyada her 3,2 saniyede bir kişinin Alzheimer’a yakalandığını gösterirken beslenme uzmanları hastalık riskini azaltan besinleri paylaşıyor.

Çay, kahve, sebze suları

Araştırmalar, bazı bitkisel maddelerin beyin sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğunu ortaya koyuyor. Kahve ile siyah ve yeşil çayda bulunan polifenoller, beyinde kan akışını artırarak bilişsel fonksiyonları destekliyor. Uzmanlar, günde iki ila üç fincan kahve veya çay tüketmenin, bol su ile birlikte en iyi sonuçları verebileceğini belirtiyor.

Renkli sebzeler ise içerdikleri ikincil bitki maddeleriyle dikkat çekiyor. Sebzelere karakteristik renklerini veren bu maddeler, geniş bir yelpazede beslenmenin önemini vurguluyor. 

Federal Beslenme Merkezi’ne göre, yeterli karotenoid tüketimi, zihinsel gerilemeyi ve Alzheimer riskini azaltmaya yardımcı oluyor. Lahana, ıspanak, mısır ve biber gibi sebzeler, karotenoid bakımından zengin olmasının yanı sıra havuç, domates ve balkabağı da bu değerli bileşenleri içeriyor.

B vitaminleri

Araştırmalara göre, B vitaminleri hücrelerin iletişimini destekleyerek beyin performansını artırıyor ve hafıza sorunlarına karşı koruma sağlıyor. B vitamini açısından zengin besinler arasında fasulye, bezelye ve mercimek gibi bakliyatlar öne çıkıyor. Ayrıca falafel, humus ve tofu şinitzel gibi alternatif yiyecekler de yüksek miktarda B vitamini içeriyor. Uzmanlar, bu besinlerin düzenli tüketilmesinin beyin sağlığı için önemli olduğunu vurguluyor.

Omega-3 yağ asitleri

Sağlıklı omega-3 yağ asitlerinin, kalp damar hastalıklarına karşı koruma sağlamanın yanı sıra beyin performansını artırdığı ve bunama riskini azalttığı belirtiliyor. “Alzheimer Germany” bilgi portalında paylaşılan araştırmalar, omega-3 yağ asitlerinin bunama ve bilişsel gerileme riskini yüzde 20’ye kadar düşürebildiğini ortaya koyuyor. Uzmanlar, keten tohumu yağı, chia tohumu ve ceviz gibi kaliteli yağ kaynaklarının düzenli tüketimini öneriyor.

C vitamini içeren besinler

Demans hastalığında damar plaklarının oluşumu önemli bir risk faktörü olarak değerlendiriliyor. Uzmanlar, plak oluşumunu önlemek için C vitamini açısından zengin gıdaların düzenli tüketilmesini öneriyor. Alman Beslenme Derneği’ne (DGE) göre, günlük iki porsiyon taze meyve (her biri yaklaşık 250 gram) tüketimi ideal. Siyah frenk üzümü gibi koyu renkli meyvelerin yanı sıra biber, kara lahana, brokoli, Brüksel lahanası, kivi ve limon da yüksek C vitamini içerikleriyle dikkat çekiyor.

Tam tahıllı ürünler

Tam tahıllı ürünlerin içerdiği yüksek lif oranı, kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olarak konsantrasyonu artırıyor. Tam tahıllı gıdalarda bulunan aminoasitler, beyin fonksiyonlarını destekleyerek zihinsel performansa katkı sağlıyor. Uzmanlar, bu tür besinlerin düzenli olarak tüketilmesinin genel sağlığa olumlu etkiler sunduğunu belirtiyor.

Related Posts

Diş sıkma masum değil, bakın neleri etkiliyor!

Çocuklarda gece diş gıcırdatması masum bir alışkanlık değil! Pedodonti Uzmanı Doç. Dr. Aslı Patır Münevveroğlu, diş sıkmanın tedavi edilmediğinde hem fiziksel gelişimi hem de ruhsal sağlığı olumsuz etkilediğini söylüyor. İşte dikkat etmeniz gerekenler…

Uzmanından yol haritası: Bağımlılık nedir, nasıl mücadele edilir?

Uzmanından yol haritası: Bağımlılık nedir, nasıl mücadele edilir?

Yapay güzellik algısı yeme bozukluğuna sebep oluyor!

Prof. Dr. Esra Çöp, ergenlik çağındaki gençlerde hızla artan ‘Anoreksiya nervoza’ vakalarının en çok 14-18 yaş arasında ve kız çocuklarında görüldüğünü söyledi. Prof. Dr. Çöp, “Sosyal medyada yapay, gerçekçi olmayan ideal bir beden algısı yaratılıyor. Çocuklar da bu bedene ulaşmak için beslenmeleriyle ve yemeleriyle ilgili çok fazla oynuyorlar açıkçası. Yeme bozukluğu, sadece bir zihin ya da mide meselesi değil aynı zamanda gelişimi durduran, hayati risk barındıran bir durum” dedi.

Kesi ve yara izi yok! Tümörleri buharlaştıran mucize tedavi: Ablasyon

Son yıllarda kanser tedavilerinde yaşanan gelişmelerle özellikle girişimsel onkoloji kavramı ön plana çıkmaya başladı. Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Murat Dökdök, tümörleri ısıyla eriterek adeta buharlaştıran ablasyon tekniği hakkında önemli bilgiler verdi.

Diyetisyen Bahadır: Çilek, vişne ve kiraz gibi kırmızı meyveler kalp sağlığını destekliyor

Diyetisyen Bahadır: Çilek, vişne ve kiraz gibi kırmızı meyveler kalp sağlığını destekliyor

Somon sanılıyordu ama değil! İşte sütten daha fazla kalsiyuma sahip olan balık

Süt ve süt ürünleri, yıllardır kalsiyumun birincil kaynağı olarak kabul ediliyor. Oysa beslenme uzmanları, kemikleriyle birlikte tüketilebilen balıkların çok daha yüksek oranda kalsiyum içerdiğine dikkat çekiyor. Beslenme uzmanı Júlia Farré de listenin başını çeken balığı açıkladı.