İnsan vücudu her 7 yılda bir kendini tamamen yenileyebilir mi? Bilim yeni bir cevap verdi

İnsan vücudundaki hücrelerin her 7 yılda bir tamamen yenilendiği yönündeki yaygın inanışın bilimsel olarak doğru olmadığı ortaya çıktı. Araştırmalar, bu sürecin çok daha karmaşık olduğunu gösteriyor. IFL Science’ın haberine göre, bilim insanları hücrelerin 7 yılda tamamen yenilendiği efsanesini çürüttü.

2005 yılında gerçekleştirilen bir bilimsel araştırma, vücuttaki hücrelerin her 7 yılda bir yenilendiği fikrini gündeme getirdi. Hücrelerin yaşını belirlemek için geliştirilen yeni bir teknikle yapılan araştırmada, Karolinska Enstitüsü’nden kök hücre uzmanı Jonas Friesen, yetişkin insan hücrelerinin ortalama yaşının 7 ila 10 yıl arasında değişebileceğini ileri sürdü.

Çağdaş bilim insanları, vücuttaki tüm hücrelerin aynı yapıya sahip olup aynı işlevleri yerine getirmesi durumunda, bu hücrelerin eş zamanlı olarak yenilendiğinden söz edilebileceğini belirtiyor. Ancak, insan vücudunda farklı hücre tiplerinin bulunması ve her birinin kendine özgü yenilenme döngüsüne sahip olması, bu sürecin daha karmaşık olduğunu gösteriyor.

Mide zarını döşeyen hücreler, agresif mide ortamına maruz kaldıkları için her 2-3 günde bir yenilenir. Sindirim sistemi hücreleri ise biraz daha uzun süre hayatta kalır ve 4-5 günde bir yenilenir. Bu hücreler, vücudun her gün yaklaşık 300 milyar hücre kaybettiği hücresel yenilenme sürecinin önemli bir kısmını oluşturur. Eritrositler (kırmızı kan hücreleri) ise yaklaşık 120 gün boyunca görev yapar. Sinir sisteminin temel yapı taşları olan nöronlar ise, hasar almadıkları sürece yaşam boyu varlıklarını sürdürebilir.

Related Posts

Diş sıkma masum değil, bakın neleri etkiliyor!

Çocuklarda gece diş gıcırdatması masum bir alışkanlık değil! Pedodonti Uzmanı Doç. Dr. Aslı Patır Münevveroğlu, diş sıkmanın tedavi edilmediğinde hem fiziksel gelişimi hem de ruhsal sağlığı olumsuz etkilediğini söylüyor. İşte dikkat etmeniz gerekenler…

Uzmanından yol haritası: Bağımlılık nedir, nasıl mücadele edilir?

Uzmanından yol haritası: Bağımlılık nedir, nasıl mücadele edilir?

Yapay güzellik algısı yeme bozukluğuna sebep oluyor!

Prof. Dr. Esra Çöp, ergenlik çağındaki gençlerde hızla artan ‘Anoreksiya nervoza’ vakalarının en çok 14-18 yaş arasında ve kız çocuklarında görüldüğünü söyledi. Prof. Dr. Çöp, “Sosyal medyada yapay, gerçekçi olmayan ideal bir beden algısı yaratılıyor. Çocuklar da bu bedene ulaşmak için beslenmeleriyle ve yemeleriyle ilgili çok fazla oynuyorlar açıkçası. Yeme bozukluğu, sadece bir zihin ya da mide meselesi değil aynı zamanda gelişimi durduran, hayati risk barındıran bir durum” dedi.

Kesi ve yara izi yok! Tümörleri buharlaştıran mucize tedavi: Ablasyon

Son yıllarda kanser tedavilerinde yaşanan gelişmelerle özellikle girişimsel onkoloji kavramı ön plana çıkmaya başladı. Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Murat Dökdök, tümörleri ısıyla eriterek adeta buharlaştıran ablasyon tekniği hakkında önemli bilgiler verdi.

Diyetisyen Bahadır: Çilek, vişne ve kiraz gibi kırmızı meyveler kalp sağlığını destekliyor

Diyetisyen Bahadır: Çilek, vişne ve kiraz gibi kırmızı meyveler kalp sağlığını destekliyor

Somon sanılıyordu ama değil! İşte sütten daha fazla kalsiyuma sahip olan balık

Süt ve süt ürünleri, yıllardır kalsiyumun birincil kaynağı olarak kabul ediliyor. Oysa beslenme uzmanları, kemikleriyle birlikte tüketilebilen balıkların çok daha yüksek oranda kalsiyum içerdiğine dikkat çekiyor. Beslenme uzmanı Júlia Farré de listenin başını çeken balığı açıkladı.