Karahan, TÜİK’i kurtarmak isterken gerçeği itiraf etti: İkinci iş arayanların sayısı artmış

TCMB Başkanı Fatih Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Değerlendirmelerde Bulundu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ekonomiye dair önemli açıklamalarda bulundu ve milletvekillerinin sorularını cevapladı.

Özellikle Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan resmi işsizlik oranı ile geniş tanımlı işsizlik oranının arasındaki farklılığın nedenlerini vekiller sordu. Karahan, geniş tanımlı işsizliğin neden resmi işsizlik oranından farklı hareket ettiğine dair iki popüler görüş olduğunu belirtti.

“Bunlardan ilki, iş bulamayacağına inanan insanların umutsuzluğa kapılarak iş aramayı bırakması; ikincisi ise yarı zamanlı çalışan ama tam zamanlı iş arayan ve mevcut işlerinden memnun olmayan kişilerin artması” diyen Karahan, geniş tanımlı işsizliğin yalnızca umutsuz insanlardan veya yarı zamanlı çalışanlardan kaynaklanmadığının altını çizdi.

Karahan, geniş tanımlı işsizlik kavramının, sadece iş arayan farklı işlerde istihdam arayan tam zamanlı çalışanları da içerdiğini ve bu kişilerin %60’ının zaten tam zamanlı çalıştığını vurgulayarak, “Bu durum, salgın sırasında çalışma koşullarının değiştirilmesine yönelik bir talebin bir yansımasıdır” dedi.

Ayrıca, haftada 40 saatten fazla çalışmak isteyenlerin oranının artış gösterdiğini ve yarı zamanlı çalışanlarla sınırlı olmadığını ifade eden Karahan, “Bu durum, farklı işlerde çalışmak isteyenlerin sadece yarı zamanlı olanlar değil, diğerlerini de kapsadığını gösteriyor” şeklinde konuştu.

Geniş Tanımlı İşsizlik Verileri

Geniş tanımlı işsizlik oranlarının resmi işsizlik verilerinden daha yüksek olduğunu belirten Karahan, TÜİK verilerine göre mevsimsel etkilerden arındırılmış işsizlik oranının %8,7 iken geniş tanımlı işsizlik oranının %26,7 olduğunu açıkladı. Bu verilerle işsizlik oranının 12 yılın en düşük seviyesine gerilerken, geniş tanımlı işsizliğin zirve yaptığı görüldü.

2025 yılı verilerine bakıldığında ise, işsizlik oranının ocak ayında %8,4, geniş tanımlı işsizlik oranının ise %28,1 olduğu belirlendi. Şubat ayında ise bu oranlar sırasıyla %8,2 ve %28,4 olarak gerçekleşti. Mart 2025 itibariyle ise işsizlik oranı %7,9 seviyesindeyken geniş tanımlı işsizlik %28,8 olarak kaydedildi.

Related Posts

Bursa’da çiftçiye müjde: Yüzde 100 hibeli mazot desteği sağlanacak!

Bursa’da çiftçilerin üretmesi ve ürettiğinin karşılığını alabilmesi için kırsal kalkınmaya yönelik birçok projeyi hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, üreticilerin girdi maliyetlerinin azaltılması ve daha fazla gelir elde edebilmesi hedefiyle …

Borsa günü yükselişle tamamladı (21 Temmuz 2025)

BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 250,02 puan artarken, toplam işlem hacmi 113,6 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 1,93, holding endeksi yüzde 2,02 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 3,27 ile gayrimenkul …

Ekmeğe zam kararı mahkemeden döndü

ETSO ve EDESOB’un, geçtiğimiz mart ayında aldığı kararla ekmekte yüzde 50 zam yapılarak 220 gram ekmeğin fiyatı 15 lira olmuştu. Zamma itiraz eden Edirne Valiliği, ekmek fiyatının yeniden değerlendirilmesi için komisyon kurmuş ancak ETSO, EDESOB ve …

SGK açıkladı: Zamlı emekli maaşları ne zaman yatacak?

Milyonlarca emeklinin gözü Temmuz zammıyla birlikte yapılacak maaş farkı ödemelerinde. SGK, 4A, 4B ve 4C kapsamındaki emekliler için tahsis numarasına göre ödeme takvimini açıkladı. ZAM ORANI NETLEŞTİ, EN DÜŞÜK MAAŞ 16.881 TL’YE ÇIKTI Haziran ayı …

Petrol haftaya yatay başladı – 21 Temmuz 2025

Petrol fiyatları haftaya yatay seyirde başladı. Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 68,64 dolardan işlem görüyor.

Elektrikli otomobillerde ÖTV yetkisi Cumhurbaşkanı’na verildi

Elektrikli otomobillerde ÖTV yetkisi Cumhurbaşkanı’na verildi