Klorat nedir, zararları neler? Klorat kullanım alanları

Klorat İle İlgili Bilmeniz Gerekenler

Klorat, klor (Cl) içeren bir grup kimyasal bileşiktir ve genellikle klorat tuzları olarak bulunur. Potasyum klorat (KClO₃), sodyum klorat (NaClO₃) ve amonyum klorat (NH₄ClO₃) gibi bileşikler endüstride ve tarımda yaygın olarak kullanılmaktadır.

Potasyum klorat, kibrit üretiminde, piroteknik alanında (havai fişeklerde) ve patlayıcılar sektöründe kullanılmıştır. Ayrıca laboratuvarlarda oksijen kaynağı olarak da kullanılabilir.

Klorat Kullanımının Zararları Nelerdir?

Kloratlar methemoglobinemiye neden olabilir, yani kanda oksijen taşıyan hemoglobin zarar görür ve oksijen eksikliği meydana gelir. Yüksek dozlarda alındığında böbrek ve karaciğer hasarına yol açabilir. Klorat tozları solunum yollarını tahriş edebilir, öksürüğe, nefes darlığına ve akciğer hasarına neden olabilir. Buharları veya dumanları solunduğunda zehirlenmeye sebep olabilir. Yutulduğunda mide bulantısı, kusma, ishal, karın ağrısı ve iç kanamaya yol açabilir. Aşırı dozda alındığında ölüme sebep olabilir. Deri ile temasında tahriş ve yanıklara neden olabilir. Göze temasında kalıcı hasar ve körlük riski vardır. Su kaynaklarına karıştığında zehirli etkilere sebep olabilir, bitkilere ve hayvanlara zarar verebilir. Suda yaşayan organizmalar üzerinde öldürücü etkisi olabilir. Balıkların ve diğer su canlılarının oksijen almasını engelleyerek toplu ölümlere sebep olabilir. Toprakta uzun süre kalabilir ve tarımsal üretimi olumsuz etkileyebilir.

Related Posts

Diş sıkma masum değil, bakın neleri etkiliyor!

Çocuklarda gece diş gıcırdatması masum bir alışkanlık değil! Pedodonti Uzmanı Doç. Dr. Aslı Patır Münevveroğlu, diş sıkmanın tedavi edilmediğinde hem fiziksel gelişimi hem de ruhsal sağlığı olumsuz etkilediğini söylüyor. İşte dikkat etmeniz gerekenler…

Uzmanından yol haritası: Bağımlılık nedir, nasıl mücadele edilir?

Uzmanından yol haritası: Bağımlılık nedir, nasıl mücadele edilir?

Yapay güzellik algısı yeme bozukluğuna sebep oluyor!

Prof. Dr. Esra Çöp, ergenlik çağındaki gençlerde hızla artan ‘Anoreksiya nervoza’ vakalarının en çok 14-18 yaş arasında ve kız çocuklarında görüldüğünü söyledi. Prof. Dr. Çöp, “Sosyal medyada yapay, gerçekçi olmayan ideal bir beden algısı yaratılıyor. Çocuklar da bu bedene ulaşmak için beslenmeleriyle ve yemeleriyle ilgili çok fazla oynuyorlar açıkçası. Yeme bozukluğu, sadece bir zihin ya da mide meselesi değil aynı zamanda gelişimi durduran, hayati risk barındıran bir durum” dedi.

Kesi ve yara izi yok! Tümörleri buharlaştıran mucize tedavi: Ablasyon

Son yıllarda kanser tedavilerinde yaşanan gelişmelerle özellikle girişimsel onkoloji kavramı ön plana çıkmaya başladı. Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Murat Dökdök, tümörleri ısıyla eriterek adeta buharlaştıran ablasyon tekniği hakkında önemli bilgiler verdi.

Diyetisyen Bahadır: Çilek, vişne ve kiraz gibi kırmızı meyveler kalp sağlığını destekliyor

Diyetisyen Bahadır: Çilek, vişne ve kiraz gibi kırmızı meyveler kalp sağlığını destekliyor

Somon sanılıyordu ama değil! İşte sütten daha fazla kalsiyuma sahip olan balık

Süt ve süt ürünleri, yıllardır kalsiyumun birincil kaynağı olarak kabul ediliyor. Oysa beslenme uzmanları, kemikleriyle birlikte tüketilebilen balıkların çok daha yüksek oranda kalsiyum içerdiğine dikkat çekiyor. Beslenme uzmanı Júlia Farré de listenin başını çeken balığı açıkladı.