Küresel sıcaklıklar Ocak ayında rekor kırdı

Bilim insanları dünyanın kayıtlara geçen en sıcak Ocak ayını yaşadığını açıkladı. Bu sıcaklık, iklim araştırmacıları için bir sürpriz oldu.

Çünkü bu durum, normalde gezegenin ortalama sıcaklığını en azından geçici olarak düşürmesi beklenen Pasifik Okyanusu’ndaki La Nina koşulları sırasında meydana geldi.

Dünya yüzeyi son iki yıldır o kadar sıcak ki, bilim insanları yalnızca karbon emisyonlarının açıklayabileceğinden daha fazla sıcaklık artışına neden olabilecek gezegenin kimyasında başka bir şeyin değişmiş olup olmadığını araştırıyor.

EL-NINO VE LA-NINA

Kömür, gaz ve petrol yakmanın yan ürünü olan bu emisyonlar, 2023 ve 2024 yıllarında rekor seviyelere ulaşan küresel ısınmanın ana tetikleyicisi olmaya devam ediyor.

La Nina nedeniyle bilim insanları, bu yılın bir önceki iki yıla kıyasla biraz daha serin geçmesini bekliyordu.

Önceki iki yıl, tam tersi bir hava olayı olan El Nino’nun etkisi altındaydı.

Doğu tropikal Pasifik’teki sular, El Nino ve La Nina koşulları arasında gidip gelerek okyanus ile hava arasındaki ısı dengesini değiştirerek dünya çapında hava koşullarını etkiliyor.

2025 DAHA MI SICAK OLACAK?

Ancak küresel sıcaklıkları etkileyen birçok başka faktör de var. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi’nden (NOAA) iklim bilimci Russell Vose, şu anda 2025’in kayıtlara geçen en sıcak yıl olma ihtimalinin yüksek olmadığını belirtti.

Ancak geçen yılın aynı döneminde, bilim insanları 2024 hakkında da aynı şeyi söylüyordu ve yanıldılar.

ALASKA VE SİBİRYA GİBİ BÖLGELERDE OLAĞANÜSTÜ SICAKLIK

Avrupa Birliği’nin iklim izleme ajansı Copernicus’a göre, geçen ay Kanada’nın kuzeyi, Alaska, Sibirya, Avustralya’nın bazı bölgeleri ve Antarktika olağanüstü sıcak geçti.

Hudson Körfezi ve Labrador Denizi üzerindeki anormal derecede yüksek sıcaklıklar, Arktik deniz buzunun Ocak ayında şimdiye kadar kaydedilen en düşük seviyeye düşmesine neden oldu.

Related Posts

Bu telefonlar 7 yıl boyunca güncelleme alacak!

Samsung bazı modellerinin 7 boyunca güncellenerek destekleneceğini duyurdu.

Xiaomi 16 serisi bomba gibi geliyor

Xiaomi’nin heyecanla beklenen amiral gemisi 16 serisi, teknoloji kulislerinde şimdiden büyük yankı uyandırıyor. Çinli şirketin bu yılın sonlarına doğru tanıtmayı planladığı seri, yeni bir premium modelle ve Mi 11 Ultra’dan tanıdık bir özellikle …

Spotify kurucusundan savunma teknolojilerine dev yatırım

Avrupa’nın askeri bağımsızlık hedefi, teknoloji devlerinin de ilgisini çekiyor. Spotify’ın kurucusu ve Prima Materia yatırım şirketinin başındaki Daniel Ek, Almanya merkezli savunma teknolojileri girişimi Helsing’e liderlik ettiği 645 milyon dolarlık …

Bilim adamları bir dinazorda kanser buldu: Bu keşif insan hayatını kurtarabilir

Dinozor fosilleri ile modern kanser araştırmaları ilk bakışta çok uzak iki alan gibi görünebilir. Ancak yeni bir araştırma, milyonlarca yıl boyunca korunmuş yumuşak dokuların kanserin nasıl oluştuğu ve tedavi edilebileceği konusunda değerli ipuçları sunabileceğini ortaya koydu.

Dev asteroidin Ay’a çarpma ihtimali giderek artıyor

Bir dönem Dünya’ya çarpma ihtimali gündeme gelen, ama daha sonra rotasını Ay’a çeviren 2024 YR4 asteroidinin, uydumuza çarpma ihtimali giderek artıyor.

Bilim adamları Ay’da trilyon dolarlık ‘hazine’ buldu

Yeni bir araştırmaya göre, Ay’daki 6 bin 500 krater, paladyum veya iridyum gibi diğer değerli cevherlerin yanı sıra önemli miktarda platin içeriyor.