Mandalina mı portakal mı, sağlığınız için hangisi daha faydalı?

Mandalina mı, Portakal mı? Hangisi Daha Sağlıklı?

Her ikisi de yüksek vitamin ve mineral içeriğiyle dikkat çekerken, farklı sağlık yararları sunan mandalina ve portakal arasında tercih yapmak kişisel ihtiyaçlara bağlıdır. Mandalina, temizlenmesinin kolay olması ve tatlı tadıyla her yaştan kişinin favorisi olmasıyla bilinir.

Mandalina, bağışıklık sistemini destekleyen C vitamini, cilt sağlığını iyileştiren A vitamini ve iltihapla savaşan flavonoidler gibi önemli besin öğeleri sunar. Ayrıca, hassas midelere sahip kişiler için daha uygun bir seçenek olmasıyla da tercih edilir.

Hassas Mide İçin Mandalina Uygun

Ayrıca, düşük kalorisi ve ideal atıştırmalık olma özelliğiyle diyet yapanlar için de tercih edilen bir meyvedir. Portakal ise yüksek besin içeriğiyle sindirim düzenlemesinden kalp sağlığına kadar birçok fayda sunar.

Portakalın diyet lifi, sindirimi düzenleme, kolesterol seviyelerini düşürme, uzun süre tok kalma hissi sağlama gibi faydaları bulunur. Ayrıca, kalp fonksiyonlarını destekler, kan basıncını dengeler ve kalp-damar hastalıkları riskini azaltır.

Mandalina mı Portakal mı Daha Faydalı?

Mandalina ve portakalın seçimi, kişisel tercihlere göre değişir. Mandalina hızlı ve pratik bir atıştırmalık arayanlar veya mide sorunu yaşayanlar için idealdir. Uzun süre tokluk hissi ve kardiyovasküler sağlık desteği arayanlar içinse portakal daha faydalı olabilir.

Bir orta boy portakal yaklaşık 60 kalori iken, bir mandalina yaklaşık 45 kalori içerir. Her iki meyveyi diyette düzenli olarak tüketmek zengin vitamin ve minerallerin yanı sıra vücuda gerekli antioksidanları da sağlayarak genel sağlığı olumlu yönde etkiler.

Turunçgilleri günün ilk yarısında tüketmek vücut tarafından daha verimli emilimini sağlar. Ayrıca, portakal veya mandalinayı fındık veya bal ile birleştirerek lezzetli ve besleyici bir atıştırmalık elde edebilirsiniz.

Yemek pişirirken portakal veya mandalina kabuklarını kullanmak, yemeklerinize zengin bir aroma kazandırırken, aynı zamanda ruh halinizi iyileştiren ve stresle savaşan esansiyel yağlar açısından da fayda sağlar.

Related Posts

Uzmanından yol haritası: Bağımlılık nedir, nasıl mücadele edilir?

Uzmanından yol haritası: Bağımlılık nedir, nasıl mücadele edilir?

Yapay güzellik algısı yeme bozukluğuna sebep oluyor!

Prof. Dr. Esra Çöp, ergenlik çağındaki gençlerde hızla artan ‘Anoreksiya nervoza’ vakalarının en çok 14-18 yaş arasında ve kız çocuklarında görüldüğünü söyledi. Prof. Dr. Çöp, “Sosyal medyada yapay, gerçekçi olmayan ideal bir beden algısı yaratılıyor. Çocuklar da bu bedene ulaşmak için beslenmeleriyle ve yemeleriyle ilgili çok fazla oynuyorlar açıkçası. Yeme bozukluğu, sadece bir zihin ya da mide meselesi değil aynı zamanda gelişimi durduran, hayati risk barındıran bir durum” dedi.

Kesi ve yara izi yok! Tümörleri buharlaştıran mucize tedavi: Ablasyon

Son yıllarda kanser tedavilerinde yaşanan gelişmelerle özellikle girişimsel onkoloji kavramı ön plana çıkmaya başladı. Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Murat Dökdök, tümörleri ısıyla eriterek adeta buharlaştıran ablasyon tekniği hakkında önemli bilgiler verdi.

Diyetisyen Bahadır: Çilek, vişne ve kiraz gibi kırmızı meyveler kalp sağlığını destekliyor

Diyetisyen Bahadır: Çilek, vişne ve kiraz gibi kırmızı meyveler kalp sağlığını destekliyor

Somon sanılıyordu ama değil! İşte sütten daha fazla kalsiyuma sahip olan balık

Süt ve süt ürünleri, yıllardır kalsiyumun birincil kaynağı olarak kabul ediliyor. Oysa beslenme uzmanları, kemikleriyle birlikte tüketilebilen balıkların çok daha yüksek oranda kalsiyum içerdiğine dikkat çekiyor. Beslenme uzmanı Júlia Farré de listenin başını çeken balığı açıkladı.

Bayram sofralarında sağlıklı kalmanın ipuçları

Kurban Bayramı’nda artan et ve tatlı tüketimi, kalp, diyabet ve böbrek hastaları ile yaşlılar için sağlık riskleri oluşturduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Ceren Kaplan, bayram keyfini çıkarırken sağlığı korumanın püf noktalarını anlattı.