Siyasete biraz mola olsun: Cihangir entelleri bu haberi sevecek
8 mins read

Siyasete biraz mola olsun: Cihangir entelleri bu haberi sevecek

Bunun pastoral bir görüntü olduğuna şüphe yok. Kendinize bir kadeh şarap doldurun, yumuşak enstrümantal müzik çalın ve oturup okumak için ideal bir köşe bulun.

Kitaplar ve şarap birbirine çok yakışan iki tutkudur ve piyasa da bunu fark etmeye başlamış gibi görünüyor. Bu nedenle, okuma ve tatma zevkini bir araya getiren çeşitli etkinliklerle ve hatta aynı alanda şarap barları için tekliflerle bu bağlantıyı araştıran daha fazla kitapçı var. Aşağıda, yükselen bu kombinasyona genel bir bakış bulacaksınız.

SOHBET VE TADIMLAR

Karantinanın ilk aylarında, Editorial Planeta’da uzun süredir birlikte çalışan editör Paola Lucantis ve iletişimci Paulina Cossi güçlerini birleştirmeye ve kendi alanlarının projesini ele almaya karar verdiler. İkili bunu, “Sevdiğimiz ve uzun yıllardır yaptığımız şeylerden biri gerçekleşti” diye açıklıyorlar. Almudena Grandes’in (her ikisinin de çok iyi arkadaş olduğu) kitabına atıfla “I’ll Call You Friday” böyle doğdu. Aynı zamanda bir şarap dükkânı olan ve bu iki dünyaya duyulan sevginin toplantılar ve etkinliklerle genişletildiği bir kitapçı.

Belgrano mahallesinde yer alan kitabevinin, kitapların ötesinde bir aidiyete sahip olması, her zaman farklı bir şey yapma ve daha fazlasına ulaşma arzusuyla ilgiliydi. Lucantis ve Cossi bu arzularını, “Sevdiğimiz ve çok açık bir köprü gördüğümüz başka bir dünya eklemek istedik. Sadece her ikisi de birer deneyim, keyif ve iç gözlem anı olduğu için değil, aynı zamanda paylaşılabildikleri ve paylaşılabilecekleri için” diye belirtiyorlar.

Kitapların ve farklı etiketlere sahip rafların bir arada bulunduğu klasik satışa ek olarak, bu birliktelik etkinlikler aracılığıyla gerçekleşiyor. Çünkü “I’ll Call You Friday” her şeyden önce kültürel bir alan olarak tasarlandı. Okumalar, sunumlar, atölye çalışmaları, şiir döngüsü, konuşmalar, tadımlar ve yıl sonu için “bazı sürprizler” ile birleştirilmiş tadımlar var. İkili özetle, “İnsanlar tadımlara ilk geldiklerinde, her bir etiketi her bir kitapla nasıl ilişkilendireceğimizi merak ediyorlar. Ve bu ilişkiyi çabucak görmeye, her birinin özellikleri arasındaki benzerlikleri keşfetmeye başlıyorsunuz: onları çevreleyen şeylerden dolayı, hikayelerden dolayı, içerikten dolayı, yapılarından dolayı. Belki de bir yazarın işi ile bir şarap bilimcinin işi düşündüğümüzden çok daha benzerdir” diyor.

Ayrıca pandemi sırasında El Refugio del Vino şarap barı, bu içkiyi diğer disiplinlerle birleştirerek ve etrafında konuşmalar yaratmaya çalışarak tematik tadımlara başladı. Böylece grafik tasarım, sinema, tarih ve mimariyle kesişmeler yaşandı. Pandemi zamanları geçtikten sonra, davet edilen şarap imalathaneleriyle geleneksel tadımlara geri döndüler, ancak her zaman bu tür etkinliklere devam etme arzusu vardı. Ve birkaç ay önce bu niyet, bu kez kültür gazetecisi Natalia Blanc’ın yardımıyla meyvesini verdi.

Şarap mağazasının ortağı Jorge L. Pallares, “Bu tematik tadımın bir adım ötesine geçiyordu, çünkü buradaki zorluk edebi bir metni bir şarapla eşleştirmek ve bir bağlantı oluşturmaktı” diyor. Proje, şarap garsonu Marita Peyrano ile birlikte tamamlandı.

Randevu Parque Patricios’taki Vuelvo al Sur kitabevinde gerçekleşti. “Bölüm 1” burada gerçekleştirildi ve altı metin ile altı şarap bir araya getirildi. Blanc, “Alessandro Baricco’nun ‘Silk’ ve Oscar Wilde’ın ‘The Canterville Ghost’ gibi çeşitli türlerden yazarları ve metinleri Naranjo çeşidi gibi özel niteliklere sahip şaraplarla eşleştiriyoruz” diye açıklıyor. Pallares, “Karşılama çok iyiydi ve bunu içkiler arasında mini bir okuma gösterisi olarak sunduk” diye ekliyor.

Her toplantı maksimum 12 kişilik kapasiteye sahip ve bu da metinleri dinlemeye odaklanmayı sağlayan bir samimiyet ortamı yaratıyor. Böylece katılımcılar şaraplarla ilgili sorularıyla ya da kitaplarla ilgili yorumlarıyla katılabiliyor ve daha sonra özel olarak hazırlanmış masalara uğrayarak bir kopya ya da bir şişe satın alabiliyor. “2. Bölüm” Kasım ayında gerçekleşecek ve Cadılar Bayramı bahanesiyle korku, gizem ve fantastik metinlere odaklanacağız.

DOĞAL BİRLİKTELİK

Bu doğal birliktelikte, şarap dükkanlarıyla doğrudan bir arada bulunan kitapçılar da ortaya çıkmıştır. Casa Florida Vinos ile aynı mekânı paylaşan asırlık bir konakta yer alan Musaraña Libros’ta olan da budur. “Burası yaklaşık 14 yıl önce bir kültür merkezi olarak faaliyet göstermeye başlayan bir mekan. Ardından kitapçı geldi ve son olarak Casa Florida bir şarap barı haline gelene kadar gastronomi kısmı üzerinde çalıştı. Tüm projelerin ruhu, bir mahalle topluluğuna dahil olmak, ancak en geleneksel olanların dışında alternatifler aramaktır” diyor şarap barından sorumlu Juan José Bidegaray. Bu anlamda Musaraña’nın özelliği, yayıncılarla ve ticari olanın ötesinde eserlerle çalışması (bu kimlikle kendi yayınevlerini bile açtılar); Casa Florida ise klasik satış döngüsünün dışında kendi cevherlerini arıyor.

Peki bu birlikteliğin sebebi neydi? Prensip olarak, aile bağları. Burası eskiden Juan’ın büyükanne ve büyükbabasının ve kitapçıdan sorumlu kardeşi Alejandro’nun eviydi. Ölümünden sonra burayı kültürel projelerin geliştirilmesinde kullanmayı kabul ettiler. Hayatın en büyük zevklerinden bazılarının tadını çıkarmanın bir parçası olarak okuma ve şarap seçimi. Bir süre önce eklenen girişimin üçüncü ayağı olan Soma Kafe, evin bon vivant aurasını tamamlıyor. Kardeşler, “Bu şekilde tipik ürün satışının da ötesine geçiyoruz, çünkü deneyimler üretiyoruz” diyor. Çeşitli etkinliklerin yanı sıra tadımlar, kitap sunumları ve vermut geceleri (bir arada var olan bir başka lezzet), kapıları hayattaki iyi şeyleri seven herkes için her zaman açık tutuyor.

Pastoral görüntü gerçeğe dönüşmeye giderek yaklaşıyor. Tek yapmanız gereken bu kitapçılardan birine uğramak ve harika okumaları en iyi şarapla bir araya getiren girişimlere katılmak. Nasıl direnilir?

ŞARAPLAR HAKKINDA OKUMAK

Ve kitapçılara girdikten sonra, bu iki tutkunun bir araya gelişini kutlamanın bir başka yolu daha var: eve şarapla ilgili kitaplar götürmek.

Felipe Pigna tarafından yazılan ve “Büyük Arjantin halkının sağlığına” (Planeta) olarak adlandırılan ulusal içkinin yetiştirilmesi ve üretimi hakkında tarihi bir turdan, ülkenin en büyük uzmanlarından biri olan Elizabeth Checa tarafından “İyi Arjantin şarapları” (Vocation) başlığı altında yazılan rehberlerden herhangi birine. Ve neden olmasın, Facundo Di Genova’nın “Bilimsel Barmen” (21. Yüzyıl) gibi bir metni, antik çağlardan beri en sevilen içkiye duyulan hayranlık üzerine bilimsel bir inceleme.

Çünkü kitapların ve şarabın ortak noktası sıkı çalışma, yaratıcılık ve zevkle hizmet etme tutkusudur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir