Su, yiyecek cilt veya solunum yoluyla vücudumuza giriyor, kansere sebep oluyor! Uzmanlar uyardı: İşte yapılması gerekenler

Mikroplastikler ve Sağlık İlişkisi: Uzmanlar Uyarıyor

Araştırmalara göre, mikroplastiklerin inflamasyon, üreme sağlığı sorunları ve hatta kansere yol açabileceğine dair endişeler artıyor. Nazarbayev Üniversitesi’nden mikroplastik araştırmacısı Dana Zhaxylykova, mikroplastiklerden korunmak için önemli tavsiyelerde bulundu.

1. Plastik Şişelerden Kaçının, Cam veya Metal Şişeler Kullanın

Zhaxylykova, plastik su şişelerinin litre başına 240.000 mikroplastik parçacık içerebileceğini belirtiyor. Columbia Üniversitesi’nin yaptığı araştırmalarda ise plastik şişelerde beklenenden çok daha fazla mikroplastik tespit edildi.

2. Plastik Kaplarda Mikrodalga Kullanımını Sınırlayın

Mikrodalga fırında plastik kaplar kullanmak, milyonlarca mikroplastik parçacığının açığa çıkmasına neden olabilir. Yapılan araştırmalar, plastik kaplardan mikrodalga süreci sırasında milyonlarca mikroplastik ve nanoplastik salınımı olduğunu göstermiştir.

3. Ahşap Kesme Tahtaları Tercih Edin

Plastik kesme tahtaları, yiyeceklere yılda 7 ila 50 gram mikroplastik bulaştırabilir. Yapılan araştırmalar, plastik kesme tahtalarının mikroplastik bulaşmasının önemli bir kaynağı olduğunu gösteriyor.

4. Plastik Mutfak Gereçlerini Değiştirin

Zhaxylykova, plastik mutfak gereçlerinin binlerce mikroplastik parçacığının yayılmasına yol açabileceğini belirtiyor. Bu nedenle tahta veya metal mutfak araçları kullanmaya özen gösterilmeli.

5. Kağıt Bardak ve Tabaklardan Uzak Durun

Kağıt bardak ve tabaklar, sıcak sıvılarla temas ettiğinde mikroplastik parçacıklarının açığa çıkmasına neden olabilir. Yapılan araştırmalar, sıcak sıvılarla temas halinde olan kağıt bardakların yüksek miktarda mikroplastik saldığını göstermektedir.

6. Demlik Çayı Tercih Edin

Zhaxylykova, poşet çayların içerisinde milyarlarca mikroplastik parçacığının bulunabileceğini belirterek demlik çay kullanımını öneriyor. Poşet çayların ambalaj malzemeleri de mikroplastik bulaşmasına neden olabilir.

7. Plastik Ambalajlı Meyve ve Sebzelerden Kaçının

Plastik ambalajlar, meyve ve sebzelerde mikroplastik bulaşmasına sebep olabilir. Yapılan araştırmalar, en fazla mikroplastiğin elma ve havuç gibi ürünlerde bulunduğunu göstermektedir.

Mikroplastiklerin İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkileri

Mikroplastiklerin uzun vadeli etkileri hala tam olarak anlaşılamamış olsa da, uzmanlar bu küçük parçacıkların içerisinde toksik maddeler taşıyarak insan sağlığını tehdit ettiğini belirtiyor. Sağlık risklerinden korunmak için mikroplastik kullanımının sınırlandırılması önem taşıyor.

Related Posts

Yapay güzellik algısı yeme bozukluğuna sebep oluyor!

Prof. Dr. Esra Çöp, ergenlik çağındaki gençlerde hızla artan ‘Anoreksiya nervoza’ vakalarının en çok 14-18 yaş arasında ve kız çocuklarında görüldüğünü söyledi. Prof. Dr. Çöp, “Sosyal medyada yapay, gerçekçi olmayan ideal bir beden algısı yaratılıyor. Çocuklar da bu bedene ulaşmak için beslenmeleriyle ve yemeleriyle ilgili çok fazla oynuyorlar açıkçası. Yeme bozukluğu, sadece bir zihin ya da mide meselesi değil aynı zamanda gelişimi durduran, hayati risk barındıran bir durum” dedi.

Kesi ve yara izi yok! Tümörleri buharlaştıran mucize tedavi: Ablasyon

Son yıllarda kanser tedavilerinde yaşanan gelişmelerle özellikle girişimsel onkoloji kavramı ön plana çıkmaya başladı. Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Murat Dökdök, tümörleri ısıyla eriterek adeta buharlaştıran ablasyon tekniği hakkında önemli bilgiler verdi.

Diyetisyen Bahadır: Çilek, vişne ve kiraz gibi kırmızı meyveler kalp sağlığını destekliyor

Diyetisyen Bahadır: Çilek, vişne ve kiraz gibi kırmızı meyveler kalp sağlığını destekliyor

Somon sanılıyordu ama değil! İşte sütten daha fazla kalsiyuma sahip olan balık

Süt ve süt ürünleri, yıllardır kalsiyumun birincil kaynağı olarak kabul ediliyor. Oysa beslenme uzmanları, kemikleriyle birlikte tüketilebilen balıkların çok daha yüksek oranda kalsiyum içerdiğine dikkat çekiyor. Beslenme uzmanı Júlia Farré de listenin başını çeken balığı açıkladı.

Bayram sofralarında sağlıklı kalmanın ipuçları

Kurban Bayramı’nda artan et ve tatlı tüketimi, kalp, diyabet ve böbrek hastaları ile yaşlılar için sağlık riskleri oluşturduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Ceren Kaplan, bayram keyfini çıkarırken sağlığı korumanın püf noktalarını anlattı.

Kurban etinde 2 gün kuralı!

Prof. Dr. Mustafa Tayar, bayramda kesilen kurban etinin ilk 2 gün sabah kahvaltısında yenmemesi gerektiğini söyledi. Gıdaların normalde taze olarak tüketildiğini hatırlatan Prof. Dr. Tayar, “Bu kurban sonrası kesilen etler için geçerli değil. Çünkü o et kas halinde olduğu için insanlarda sindirim problemine neden olur. Bu nedenle kurban eti ile kahvaltı yapmayı 2 gün ertelememiz gerekir” dedi.