Temsil ağırlama parasını seçimde yemişler

İktidarın tasarruf yapacağını açıkladığı temsil ve ağırlama ödeneklerinin yarıya yakınının seçim döneminde zaten kullanıldığı ortaya çıktı. Yapılan hesaplamalara göre, elde kalan temsil ağırlama ödeneğinden yüzde 25 oranında kesinti yapılsa dahi elde edilecek tasarruf 150 milyon lirayı ancak bulacak.

SEÇİMDE AĞIRLAMIŞLAR!

Hazine ve Maliye Bakanlığının bütçe verilerine göre, temsil ve ağırlama harcamaları için bu yılın bütçesine 1 milyar 826 milyon lira ödenek konuldu. Ancak bu ödeneğin 826 milyon lirası ilk 3 ayda harcanıp bitirildi.

Bu yılın Ocak ayında temsil, tanıtım ve ağırlama ödeneklerinden 19.3 milyon lira harcayan iktidar seçime bir ay kala Şubat’ta buradan yaptığı kullanımı 92.3 milyon liraya çıkardı. Yerel seçimlerin yapıldığı mart ayında harcanan para ise 714.4 milyon lirayla tüm zamanların rekorunu kırdı. Ödeneklerin bu şekilde hızla tüketilmesi, devletin temsili için yapılması gereken harcamaların iktidar tarafından seçim faaliyetlerinde kullanıldığını işaret ediyor.

Açıklanan tasarruf paketinde temsil, tanıtım ve ağırlama ödeneklerinden bu yıl yüzde 25 oranında tasarruf sağlanacağı taahhüt edildi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, tasarrufun yılın ikinci yarısında başlayacağını açıklamıştı. Dolayısıyla temsil ve ağırlama kaleminden nisan, mayıs ve haziran aylarında herhangi bir tasarruf yapılmayacak. Buna göre, harcamaların seçim dönemindeki kadar hızlı olmayacağı düşünülse dahi 1.8 milyarlık ödenekten elde en fazla 500-600 milyon kalacak. Kalan bu tutardan yüzde 25 kesinti yapılması halinde en fazla 150 milyon liralık, yani çerez parası kadar tasarruf sağlanmış olacak.

50 MİLYARA KIYAMADILAR

Tasarruf paketi ilk gündeme geldiğinde elde edilecek tasarrufun büyüklüğünün 100 milyar lira civarında olacağı ifade edilmişti. Bu tutar temsil ağırlamadan yüzde 25, mal ve hizmet alımlarından yüzde 10 ve yatırımlardan yüzde 15 oranında yapılacak kesintilerle elde edilecek. Ancak bütçe verileri, yılın geriye kalan bölümünde mal ve hizmet ödeneklerinin yüzde 15 kesinti yapılması halinde 99 milyar, mal ve hizmet ödeneklerinden de 51 milyar lira olmak üzere toplam 150 milyar lira tasarruf edilebileceğini işaret ediyor. Tahmini tasarrufun 100 milyar lirada bırakılması, en az 50 milyarlık ödeneğin tasarruf dışında bırakıldığı anlamına geliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx