Tepkilerin odağındaki Sağlık Bakanlığı’ndan açıklama

Kadınların Doğum Tercihi Konusunda Sağlık Bakanlığı’ndan Açıklama

Sağlık Bakanlığı, kadınların doğum tercihine ilişkin yalnızca vajinal doğumu ‘normal’ olarak tanımlamanın tepkileri üzerine açıklama yaptı. Bakanlık, kadınların doğum şekline dair herhangi bir dayatmada bulunmadığını belirtti.

Sivassporlu futbolcular, Sağlık Bakanlığı’nın “Doğal Olan Normal Doğum” pankartını taşıdı. Pankartta, “Tıbbi olarak gerekli olmadıkça sezaryen doğum doğal değildir” ifadesi yer aldı.

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, “Normaldir. Futbol maçlarına sadece erkekler mi geliyor?” diyerek pankartı savunurken, kadınlardan tepki aldı.

Bakanlık, “Dayatma Yapmıyoruz” İddialarına Yanıt Verdi

Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

  • Normal doğum, fizyolojik bir süreçtir. Sezaryen doğum ise tıbbi zorunluluk olmadıkça başvurulan cerrahi bir yöntemdir.
  • Türkiye’de her 100 doğumun 61’i sezaryen ile gerçekleşmektedir. Dünya Sağlık Örgütü, bu oranın yüzde 10-15 aralığında olmasının anne ve bebek sağlığı açısından daha uygun olduğunu belirtmektedir.
  • Bilimsel araştırmalar, normal doğumun anneler için daha hızlı iyileşme süreci, daha düşük enfeksiyon riski ve daha az doğum sonrası komplikasyonla ilişkili olduğunu göstermektedir.
  • Bebekler açısından normal doğum, erken ve güvenli temas sağlayarak bağışıklık sisteminin güçlenmesini ve solunum problemlerinin azalmasını sağlar.
  • Gereksiz sezaryen müdahaleleri, kadınların doğurganlık kapasitesini olumsuz etkileyebilir ve sonraki gebeliklerde çeşitli risklerin artmasına yol açabilir.
  • Sağlık Bakanlığı, kadınların doğum şekline yönlendirme yapmamaktadır; bunun yerine normal doğumun faydalarına dair toplumsal farkındalık oluşturmayı hedefleyen bilimsel çalışmalar yürütmektedir.

Related Posts

Uzmanından yol haritası: Bağımlılık nedir, nasıl mücadele edilir?

Uzmanından yol haritası: Bağımlılık nedir, nasıl mücadele edilir?

Yapay güzellik algısı yeme bozukluğuna sebep oluyor!

Prof. Dr. Esra Çöp, ergenlik çağındaki gençlerde hızla artan ‘Anoreksiya nervoza’ vakalarının en çok 14-18 yaş arasında ve kız çocuklarında görüldüğünü söyledi. Prof. Dr. Çöp, “Sosyal medyada yapay, gerçekçi olmayan ideal bir beden algısı yaratılıyor. Çocuklar da bu bedene ulaşmak için beslenmeleriyle ve yemeleriyle ilgili çok fazla oynuyorlar açıkçası. Yeme bozukluğu, sadece bir zihin ya da mide meselesi değil aynı zamanda gelişimi durduran, hayati risk barındıran bir durum” dedi.

Kesi ve yara izi yok! Tümörleri buharlaştıran mucize tedavi: Ablasyon

Son yıllarda kanser tedavilerinde yaşanan gelişmelerle özellikle girişimsel onkoloji kavramı ön plana çıkmaya başladı. Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Murat Dökdök, tümörleri ısıyla eriterek adeta buharlaştıran ablasyon tekniği hakkında önemli bilgiler verdi.

Diyetisyen Bahadır: Çilek, vişne ve kiraz gibi kırmızı meyveler kalp sağlığını destekliyor

Diyetisyen Bahadır: Çilek, vişne ve kiraz gibi kırmızı meyveler kalp sağlığını destekliyor

Somon sanılıyordu ama değil! İşte sütten daha fazla kalsiyuma sahip olan balık

Süt ve süt ürünleri, yıllardır kalsiyumun birincil kaynağı olarak kabul ediliyor. Oysa beslenme uzmanları, kemikleriyle birlikte tüketilebilen balıkların çok daha yüksek oranda kalsiyum içerdiğine dikkat çekiyor. Beslenme uzmanı Júlia Farré de listenin başını çeken balığı açıkladı.

Bayram sofralarında sağlıklı kalmanın ipuçları

Kurban Bayramı’nda artan et ve tatlı tüketimi, kalp, diyabet ve böbrek hastaları ile yaşlılar için sağlık riskleri oluşturduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Ceren Kaplan, bayram keyfini çıkarırken sağlığı korumanın püf noktalarını anlattı.