Yatırımcı ters köşe yaptı, güvenli liman sarsıldı: ABD tahvilinde satış dalgası

ABD Başkanı Donald Trump’ın 2 Nisan’da duyurduğu ek gümrük vergisi tarifeleri ve Çin ile yaşanan gerilim, ekonomik belirsizlikleri artırdı. Bu süreçte güvenli yatırım araçları arasında gösterilen ABD Hazine tahvillerinde görülen satış dalgası, tahvillerin güvenli liman statüsünü sarstı.

Küresel piyasalarda yankı uyandıran Trump’ın tarifeleri, ABD’nin yaklaşık 29 trilyon dolarlık tahvil piyasasını salladı.

Genellikle belirsizlik dönemlerinde yatırımcılar hisse senetlerini satarak güvenli liman arayışına girerler ve bu liman genellikle ABD Hazine tahvilleridir. Ancak bu sefer tam tersi oldu. Yatırımcılar tahvilleri satarken hisse senetlerinde de bir düşüş yaşandı.

ABD tahvil piyasasının önemli unsurlarından biri olan ABD tahvil piyasasında yaşanan satış dalgası, tahvil fiyatlarını düşürürken getirilerin artmasına sebep oldu.

AA’nın haberine göre analistler, yatırımcıların ABD tahvillerine olan şüphelerini doların zayıflığına bağlıyor. Bazı analistler ise ABD Hazine tahvillerinde yaşanan değişikliklerin bu varlıkların güvenli liman statüsüne kalıcı hasar verdiği düşüncesinde.

ABD dolarının diğer para birimleri karşısındaki değerini ölçmek için kullanılan dolar endeksi de son 5 günde yüzde 2’den fazla düşerek 100,40’ın altına indi.

Geçen hafta Trump’ın duyurduğu karşılıklı tarifelerin ardından ABD’nin tahvil faizlerinde ciddi bir artış oldu.

ABD Hazine tahvillerine talebin azalmasıyla ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi bir haftada 40 baz puan yükseldi.

Haftaya yüzde 4 seviyesinden başlayan ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi, çarşamba günü yüzde 4,51 ile zirveye çıkarak, dün yüzde 4,43 seviyesinden kapandı.

ABD’nin 2 yıllık tahvil faizi haftaya yüzde 3,66 seviyesinden başladı ve çarşamba günü yüzde 4,04’e kadar yükselerek, dün yüzde 3,88 seviyesinden kapandı.

ABD’nin 30 yıllık tahvil faizi ise haftaya yüzde 4,42 seviyesinden başlayıp, çarşamba günü yüzde 5,02 seviyesine yükseldi ve dün yüzde 4,86 seviyesinden kapanış yaptı.

SATIŞLAR NEDEN GERÇEKLEŞTİ?

Analistler, tahvil piyasasında yaşanan gelişmeleri ABD hükümetinin politikalarına karşı bir tepki olarak yorumladı.

Bazı analistler, bu hafta yaşanan tahvil piyasasındaki hareketleri Mart 2020’deki “nakde hücum” krizine benzeterek, o dönemde yaşanan çöküşün Fed’in 1,6 trilyon dolarlık tahvil alım programıyla müdahale etmesini gerektirdiğini belirtti.

ERTELEME KARARI VE ENFLASYONUN SAKİNLEŞTİRİCİ ETKİSİ

ABD Başkanı Trump, çarşamba günü karşılıklı tarifelerin yürürlüğe girmesinden 24 saat sonra Çin hariç diğer ticaret ortakları için ek tarifeleri 90 gün süreyle durdurduğunu açıkladı.

Trump, ticaret, ticaret engelleri, tarifeler, kur manipülasyonu ve parasal olmayan tarifeler gibi konularda çözüm bulmak için 75’ten fazla ülkenin kendileriyle iletişime geçtiğini sosyal medya hesabından duyurdu.

Bu ülkelerin ABD’ye karşı hiçbir misillemede bulunmadığını belirten Trump, diğer ülkeler için ek tarifelerin durdurulmasını onaylarken, Çin’e uyguladığı tarifeyi yüzde 125’e çıkardı.

Tarifelerde 90 günlük erteleme kararı, ABD’nin ticaret politikasının ekonomik etkilerinden endişe duyan yatırımcıları bir miktar rahatlattı.

ABD Başkanı Trump, ek tarifeleri 90 gün durdurmasının ardından yaptığı açıklamada tahvil piyasasını izlediğini belirtti. Trump, “Tahvil piyasası şu anda çok güzel. Ama evet, dün gece insanların biraz rahatsız olduğunu gördüm.” ifadelerini kullandı.

Beyaz Saray Ulusal Ekonomi Konseyi Direktörü Kevin Hassett yaptığı bir röportajda, tahvil piyasasındaki dalgalanmanın Trump’ın tarife kararına aciliyet kazandırdığını dile getirdi.

Gümrük vergileri konusunda gelen tepkiler, Trump’ı geri adım atmaya zorlamadı, ancak piyasadaki aşırı oynaklık birçok gümrük vergisinin ertelenmesine yol açtı.

Ayrıca bu hafta yapılan ihalelerde tahvillere olan talep yatırımcıların endişelerini bir nebze olsun azalttı.

ABD’de enflasyonun yavaşladığına dair veriler de yatırımcıların kısmen sakinleşmesine yardımcı oldu.

PİYASA İÇİN KRİTİK ÖNEM

ABD Hazine tahvilleri, hem ABD’de hem de küresel finansal piyasalarda önemli bir stabilite unsuru olarak kabul ediliyor. Hükümetler, harcamalarını finanse etmek için vergi gelirleri veya tahvil piyasalarından borçlanma yoluyla finansman sağlıyorlar.

Tahvil fiyatları ile faiz oranları ters orantılı hareket eder. Tahvil piyasasında yaşanan satışlar, devletin borçlanma maliyetini artırır. Tahvil faizlerindeki artışlar genellikle ekonomik belirsizliği yansıtır ve yatırımcıları endişelendirir.

Related Posts

Spot piyasada doğal gaz fiyatları! (14 Temmuz 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, dün spot doğal gaz piyasasında işlem hacmi 8 milyon 109 bin 426 lira oldu. Bu tutar, önceki gün 10 milyon 254 bin 650 lira olarak açıklanmıştı. Spot doğal gaz piyasasında dün 1000 metreküp doğal gazın …

Mazda 6e Çin’e inat şok edici fiyatlarla Avrupa’ya geliyor

Mazda 6e, Avrupa’da yalnızca tamamen elektrikli bir sedan olarak satılıyor.Takumi Plus’a panoramik tavan, ahşap iç detaylar ve kısmi Nappa deri döşeme gibi özellikler eklenerek fiyat 46.900 avroya çıkarılıyor. Teknik özelliklerdeki farklılıklar ve …

Haziranda otomotiv üretimi arttı, otomobil üretimi düştü

Haziran ayında Türkiye’nin toplam otomotiv üretimi geçen yıla göre yüzde 7,8 artarken, otomobil üretimi yüzde 7,1 azaldı.

Kredi kartı ve ihtiyaç kredisi yapılandırmalarının kapsamı genişletildi

Kredi kartı ve ihtiyaç kredisi yapılandırmalarının kapsamı genişletildi

İnceleme başlatılmıştı: Spotify Türkiye’den çekilmeyi değerlendiriyor

İnceleme başlatılmıştı: Spotify Türkiye’den çekilmeyi değerlendiriyor

Bircoin üst üste rekor kırdı: Uzmanlar esas uçuracak rakamı bekliyor

Kripto para borsasınd abugünlerde Bitcoin fırtınası kasıp kavuruyor. Yatırımcıların şüpheli baktığı kripto borsasında bazı gelişmeler Bitcoin’in yönünü yukarı çevirdi. Bitcoin’e artan kurumsal talep, ETF girişlerinin artması ve Donald Trump …