Yerli turistin tercihi ‘Akraba otel’

İÇ TURİZMDE ŞOK VERİ: AKRABA EVİ KONAKLAMA REKOR KIRDI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılının ilk üç ayına ilişkin yurt içi turizm hareketliliğine dair çarpıcı verileri açıkladı. Ekonomik şartların seyahat alışkanlıkları üzerinde belirgin bir etkisi olduğu raporda belirtiliyor.

OCAK-MART DÖNEMİNDE 10,7 MİLYON KİŞİ YOLA ÇIKTI

TÜİK verilerine göre, Ocak-Mart 2024 döneminde yurt içinde ikamet eden 10 milyon 750 bin kişi bir veya daha fazla geceleme içeren seyahate çıkmıştır. Bu seyahatlerin toplam sayısı bir önceki yıla göre %28,4 artarak 12 milyon 653 bine ulaşmıştır. Toplam geceleme sayısı ise 85 milyon 317 bin olarak kaydedilmiştir.

SEYAHAT HARCAMALARI 76,4 MİLYAR TL OLDU

Söz konusu dönemde yurt içi turizm harcamaları bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %68,9 artış göstererek 76 milyar 429 milyon TL seviyesinde gerçekleşmiştir. Harcamaların büyük bir kısmını (%93,5) kişisel harcamalar oluştururken, paket tur harcamalarının payı %6,5 olarak kaydedilmiştir. Seyahat başına ortalama harcama 6 bin 40 TL olarak hesaplanmıştır.

HARCAMA KALEMLERİNDE KESKİN ARTIŞLAR

Toplam turizm harcamaları içinde en büyük payı %32 ile yeme ve içme harcamaları almıştır. Bunu %28,4 ile ulaştırma ve %10,8 ile konaklama harcamaları izlemiştir. Geçen yıla göre, yeme içme harcamalarında %62,5, ulaştırma harcamalarında %66,3 ve konaklama harcamalarında %66,7 oranında artış yaşanmıştır. Bu veriler, seyahat maliyetlerinde genel bir yükseliş olduğunu göstermektedir.

KONAKLAMADA AĞIRLIK “ARKADAŞ VEYA AKRABA EVİ”NDE

Seyahatlerin temel amacına bakıldığında, %71,3 ile “akraba veya dost ziyareti” en yaygın seyahat motivasyonu olmuştur. “Gezi, eğlence, tatil” amaçlı seyahatlerin oranı %19,6 iken, “sağlık” amaçlı seyahatlerin oranı %5 olarak kaydedilmiştir. Konaklama tercihlerinde de benzer bir eğilim görülmüş olup, toplam 67 milyon 654 bin gece ile “arkadaş veya akraba evinde kalmak” en çok tercih edilen konaklama şekli olmuştur.

Related Posts

Üniversite Tercihinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Rehber Bora Serhat Çelik, tercihlerde ilgi alanları ve sosyal olanakların önemini vurguladı.

Memur-Sen’den sosyal hak çıkışı: 2026 memur zammı talebi açıklandı!

Memur-Sen, 2026 ve 2027 yıllarına yönelik maaş artışı ve sosyal hak taleplerini açıkladı. Taban maaş zammı, refah payı, ikramiye ve izin düzenlemeleri gündemde.

Mahkemeden mobil bankacılık dolandırıcılığında karar: Banka yüzde 70 kusurlu bulundu

Mahkemeden mobil bankacılık dolandırıcılığında karar: Banka yüzde 70 kusurlu bulundu

Kozlu’da Maden Ocağındaki Gaz Olayı: İşçiler Taburcu Oldu

Kozlu’da gazdan etkilenen 5 işçi taburcu edildi, üretim güvenlik önlemleri ile yeniden başladı.

Niğde Belediyesi’nden 613 Milyon Liralık Altyapı Yatırımı

Niğde Belediyesi, Dünya Bankası’nın desteğiyle şehrin altyapısını modernize etmek için 613 milyon lira maliyetli bir projeye başladı. Proje, 41 kilometre uzunluğunda yeni altyapı hattı kazandırmayı hedefliyor.

21. Geleneksel Gediz Tarhana Festivali Yoğun İlgi Gördü

Kütahya’nın Gediz ilçesinde düzenlenen Geleneksel Gediz Tarhana Festivali, il protokolü tarafından da ziyaret edildi. Belediye başkanları ve diğer yetkililer, yerel ürünleri tanıtarak festival coşkusunu vatandaşlarla paylaştı.