Zayıflama ilacı Ozempic’in yeni yan etkileri ortaya çıkıyor

Ozempic ve Wegovy Kullanımıyla İlgili Yan Etkiler Artıyor

GLP-1 ilaçları olarak bilinen Ozempic ve Wegovy, Tip 2 diyabet tedavisinde kullanılan ilaçlar arasında yer alırken, zayıflama amaçlı kullanımlarıyla da dikkat çekiyor. Ancak, bu ilaçların yan etkileri giderek endişe verici bir hal alıyor. Bu ilaçlar, vücutta bulunan GLP-1 hormonunu taklit ederek pankreastan insülin salınımını artırıyor, midenin boşalmasını yavaşlatıyor ve tokluk hissi oluşturarak kilo kaybına yardımcı oluyor.

ABD’de yürütülen bir araştırmaya göre ülkedeki her on yetişkinden biri, zayıflama ilacı olarak Ozempic gibi GLP-1 ilaçlarını kullanıyor. Ancak, Ozempic’in diğer adı olan Wegovy de olumsuz yan etkileriyle tanınıyor. Bu ilaçların yaygın olarak görülen yan etkileri arasında bulantı, ishal ve diğer sindirim problemleri yer alıyor.

Görülen diğer yan etkiler arasında görmede değişiklikler, ereksiyon bozuklukları ve ruh halinde değişiklikler öne çıkıyor. Ayrıca, ani kilo kaybı sonucu vücutta oluşan sarkmaları ifade eden terimler olan “Ozempic surat” veya “Ozempic kalça” gibi ifadeler, günlük dilde sıkça kullanılır hale geldi.

Pankreas Bezi İltihabından Ölümler

Ancak, uzmanları en çok endişelendiren durum, GLP-1 ilaçlarını uzun süre kullanmanın ortaya çıkardığı ciddi hastalıklar. Kings College’dan Dr. Penny Ward, en endişe verici yan etkiler arasında pankreas bezi iltihabı ve kas-iskelet sistemi bozukluklarını gösteriyor.

İngiltere’de GLP-1 ilaçlarını kullanan en az on kişi, pankreas bezi iltihabından kaynaklanan ölüm vakalarının ardından ilacın potansiyel ölümcül yan etkileri konusunda artan bir hassasiyete işaret ediyor. GLP-1 ilaçları, ABD’de 2017’den beri kullanımda. İlk başta Tip 2 diyabet hastalığı tedavisi için ruhsat alan Ozempic’e karşılık, Wegovy ise zayıflama ilacı olarak 2021’de ruhsat almıştı.


GLP-1 ilaçları, hızlı kilo kaybı için kullanılıyor ancak yan etkileri masaya yatırılıyor

Klinik Deneylerle Gerçek Hayattaki Veriler Arasındaki Fark

İlaçların güvenliği ve etkinliğini test eden klinik deneyler, ilaçların hedeflenen tedavi grupları için yeterli güvenlik sağladığı sonucuna varmıştı. Ancak, ilaçların piyasaya sürülmesi ve kullanımının artmasıyla klinik deneylerde görülmeyen yan etkiler de gün yüzüne çıkmaya başladı.

Dr. Penny Ward, piyasaya sürülen her yeni üründe nadir yan etkilerin görülmesinin olağan bir durum olduğunu belirterek, ilaçların gerçek hayattaki kullanımının daha fazla insanı etkilediğini ve bu nedenle beklenmeyen yan etkilerin ortaya çıkabileceğini vurguluyor.

Nature Medicine dergisinde yayınlanan geniş çaplı bir araştırmada, GLP-1 ilaçlarını kullanan 215 binden fazla kişinin sağlık riskleri sistematik olarak incelendi. Araştırmacılar, GLP-1 ilaçlarını kullananlarda klinik deneylerde belirlenen sonuçlara göre eklem iltihabı riskinin yüzde 11, pankreas bezi iltihabı riskinin ise yüzde 146 daha fazla olduğunu ortaya koydu.

Tansiyon düşüklüğü, baş dönmesi, bayılma, böbrek taşı ve böbrek iltihabı risklerinin de yüksek olduğu belirtilirken, mide ve bağırsak bozuklukları riskinde de artış olduğu gözlemlendi.


Bir manken, Berlin Moda Haftası’nda “Ozempic’i seviyorum” yazılı tişörtle yürürken

“Daha Kapsamlı Araştırmalara İhtiyaç Var”

Geçtiğimiz yıl, Wegovy ilacı kullanan bazı hastaların görme sorunları yaşadığı rapor edildi. İncelenen araştırmalar, GLP-1 ilaçlarının nonarteritik anterior iskemik optik nöropati (NAİON) adı verilen görme sinirini etkileyen bir hastalık riskini artırabileceğini gösterdi.

Araştırmacılar, GLP-1 ilaçlarıyla NAİON arasında bir ilişki olduğunu belirtirken, bu bağlantının daha büyük ölçekli araştırmalarla doğrulanması gerektiğini vurguluyorlar.

Belfast Queen Üniversitesi’nden fizyoloji profesörü Graham McGeown, araştırmanın, GLP-1 ilaçları ile NAİON arasında bir ilişki olabileceği hipotezinden yola çıktığını, ancak bu ilişkinin daha detaylı araştırmalarla kanıtlanması gerektiğini belirtiyor.

Kanada’daki Calgary Üniversitesi’nden nöroendokrinolog Karolina Skibicka ise, obeziteye karşı ilacı kullanan ve diyabet hastalarına göre yüksek dozda kullanan gruplar ile ilacı uzun süredir kullananlar hakkında daha fazla veriye ihtiyaç olduğunu söylüyor. Skibicka, araştırmaların daha fazla kadını kapsaması gerektiğini ve kadınların ilaçlara farklı tepkiler verme olasılığının düşük olmasına rağmen, araştırmalarda kadınların yeterince temsil edilmediğine dikkat çekiyor.

“Yararı Zararından Fazla”

Skibicka, yeni yan etkilerle ilgili endişelere rağmen ilacın amacına uygun şekilde kullanılması durumunda yararlarının risklerden çok daha fazla olduğunu ve ilacın yaşamları olumlu yönde etkileyebileceğini belirtiyor. Nadir görülen ancak ciddi yan etkilerin görülmesinin, GLP-1 ilaçlarının reçetelendirilmesinde daha sıkı kurallara yol açmayacağını düşünüyor.

Ayrıca, GLP-1 ilaçlarının kullanımının ‘yararlı’ yan etkilerine yönelik araştırmalar yapılmaktadır. Bu ilaçların demans ve Alzheimer riskini azaltabileceğine dair çalışmaların yanı sıra, uyuşturucu bağımlılığı tedavisinde kullanılıp kullanılamayacağına dair araştırmalar da devam etmektedir.

Nature Medicine dergisinde yayınlanan bir araştırma, GLP-1 ilaçlarını kullanan diyabet hastalarında kan pıhtılaşması, kardiyorenal ve metabolik bozukluklar ile solunum yolu sorunları riskinin azaldığını göstermektedir.

Related Posts

Motosiklet Zincirine Elini Kaptıran Genç Şok Geçirdi

Bursa’nın İnegöl ilçesinde motosikletin dönen zincirine elini kaptıran 14 yaşındaki Muhammed K.’nin sağ el baş parmağı koptu. Genç, kopan parmağı ile birlikte hastaneye kaldırıldı ve tedavi altına alındı.

Baş ağrınızın sebebi klima olabilir! Bir tedavisi yok ama korunmak mümkün

Yaz aylarında serinlemek için kullanılan klimaların, yanlış kullanıldığında sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Şafak Sahir Karamehmetoğlu, yaz aylarında sıklıkla görülen klima çarpması sorununa değinerek, korunma yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Diş sıkma masum değil, bakın neleri etkiliyor!

Çocuklarda gece diş gıcırdatması masum bir alışkanlık değil! Pedodonti Uzmanı Doç. Dr. Aslı Patır Münevveroğlu, diş sıkmanın tedavi edilmediğinde hem fiziksel gelişimi hem de ruhsal sağlığı olumsuz etkilediğini söylüyor. İşte dikkat etmeniz gerekenler…

Uzmanından yol haritası: Bağımlılık nedir, nasıl mücadele edilir?

Uzmanından yol haritası: Bağımlılık nedir, nasıl mücadele edilir?

Yapay güzellik algısı yeme bozukluğuna sebep oluyor!

Prof. Dr. Esra Çöp, ergenlik çağındaki gençlerde hızla artan ‘Anoreksiya nervoza’ vakalarının en çok 14-18 yaş arasında ve kız çocuklarında görüldüğünü söyledi. Prof. Dr. Çöp, “Sosyal medyada yapay, gerçekçi olmayan ideal bir beden algısı yaratılıyor. Çocuklar da bu bedene ulaşmak için beslenmeleriyle ve yemeleriyle ilgili çok fazla oynuyorlar açıkçası. Yeme bozukluğu, sadece bir zihin ya da mide meselesi değil aynı zamanda gelişimi durduran, hayati risk barındıran bir durum” dedi.

Kesi ve yara izi yok! Tümörleri buharlaştıran mucize tedavi: Ablasyon

Son yıllarda kanser tedavilerinde yaşanan gelişmelerle özellikle girişimsel onkoloji kavramı ön plana çıkmaya başladı. Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Murat Dökdök, tümörleri ısıyla eriterek adeta buharlaştıran ablasyon tekniği hakkında önemli bilgiler verdi.